Milieubewust kiezen

Nederlandse land- en tuinbouw heeft veel moois (en lekkers!) te bieden voor op je bord: rode bieten uit de volle grond, aardbeien in de lente en zomer, maar ook appels en peren en natuurlijk boerenkool.

Als je milieubewust wilt kiezen uit groenten en fruit, zijn er 5 punten waar je rekening mee kunt houden:

  • Koop groenten die, tijdens het vollegrondseizoen, van een akker in Nederland komen. Zoals die rode bietjes en boerenkool, maar ook wortel, ui, prei, rode kool en knolselderij.
  • Koop groenten en fruit op het juiste moment, dus als het ook echt tijd is om ze te oogsten. Van bramen smul je dus in de zomer en in de winter laat je ze juist liever liggen. Als je voor seizoensproducten kiest, is de kans kleiner dat ze uit een ver land of verwarmde kas komen. Zo komt zacht vers fruit zoals frambozen, blauwe bessen en bramen in de winter meestal van ver of uit een verwarmde kas.
  • Kies zo min mogelijk voor kwetsbare producten die bederfelijk zijn en van overzee komen. Meestal komen ze met het vliegtuig en er is veel verpakkingsmateriaal nodig om ze tijdens die tocht te beschermen.
  • Appels en peren kun je het hele jaar kopen. Ze blijven lekker lang goed.
  • Keurmerken als het EKO-keurmerk en On the way to Planet Proof stellen extra eisen aan duurzaamheid. Ook dit overzicht van Milieu Centraal is handig.

Wil jij vaker rekening houden met het milieu en met een leefbare toekomst voor iedereen op de wereld? We laten je in de download “Hoe kan ik duurzamer eten” zien hoe je dat doet en hoe je toch lekker kunt blijven eten.