Elk jaar starten er ruim 40.000 wandelaars aan de Vierdaagse van Nijmegen. Die wandelafstanden gaan misschien wat ver, maar regelmatig wandelen is wel goed voor je. Het is lekker voor je hoofd en goed voor je gewicht, je botten en je hersenen!

Belasting van de botten

Tijdens beweging leveren je spieren, botten en gewrichten een inspanning. De belasting van je botten is belangrijk. "Botbelasting" verhoogt de namelijk de opbouw van botweefsel op jonge leeftijd en vertraagt de botafbraak als je ouder wordt. Elke dag bewegen helpt om de botten langer sterk te houden. Maar meer bewegen is altijd beter.

Betere doorbloeding van de hersenen

Onderzoek van de universiteit van New Mexico toont aan dat het contact van de voeten met de grond niet allen voor die botbelasting zorgt, maar ook voor een betere doorstroming in de aders. Elke keer als je voeten de grond raken, krijgt je slagader een boost, waardoor bloed sneller naar je hersenen wordt getransporteerd. Zelfs een wandeling van 3 tot 5 minuten helpt al om de bloedsomloop naar je hersenen te vergroten. En dat is belangrijk omdat een goede bloedtoevoer onder meer je geheugen in topconditie houdt en de kans op een beroerte verlaagt. Uit het onderzoek blijkt ook dat die impact er bij fietsen niet is.

Kom dus in beweging

Dus breng zo meteen die kaart nog even te voet naar de brievenbus, wandel vanavond na het eten een rondje, doe je boodschappen te voet, maak een lunchwandeling, parkeer je auto volgende keer wat verder van waar je zijn moet en loop het laatste stukje of maak een (lange) bos- strand- of stadswandeling.

Minder zitten

Minder zitten is een van de 7 inzichten die besproken worden in het PuurGezond boek "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht". Door steeds bewust bezig te zijn met hoeveel je beweegt en wat je doet, doe je veel goeds voor je gewicht. Het boek is te koop in onze webwinkel. Behalve heel veel tips over hoe je je gewicht goed houdt of op peil krijgt, staan er in het boek ook 100 lekkere PuurGezonde recepten. Koop het voor 21 euro in onze webwinkel.