Tien weetjes over asperges

Jaarlijks start op de tweede donderdag van april officieel het aspergeseizoen. Tot eind juni is het witte goud dan weer volop verkrijgbaar. Maar hoe gezond zijn asperges eigenlijk? En wat valt er nog meer te weten over asperges?

1. Wat is een asperge eigenlijk?

Een asperge komt van een struikachtige plant die tot de familie van de lelies behoort. Deze plant vormt jaarlijks vanuit de houtachtige wortelstokken scheuten. Die scheuten zijn de asperges. Ze groeien dus onder de grond!

2. Wit goud

Asperges zijn prijzig. Maar dat is verklaarbaar als je beseft hoeveel werk en toewijding het kost om aspergeplanten op de juiste wijze te zaaien, te laten groeien en handmatig te oogsten. Aspergeplanten zijn nogal kieskeurig wat hun standplaats betreft. Ze groeien alleen goed in zorgvuldig uitgemeten aspergebedden, waarin ze handmatig geplant worden vanwege de juiste wortelspreiding en groeirichting. Ook het oogsten of steken van de asperges is een secuur werkje dat handmatig gebeurt. 

Alle asperges zijn trouwens van oorsprong wit, en blijven dat zolang ze nog ondergronds in het aspergebed groeien. Pas boven de grond en in het daglicht, kleurt een asperge groen of heel soms paars. 

3. Waar let je op bij de aankoop van asperges?

Ook voor asperges geldt: hoe verser, hoe lekkerder! Maar hoe check je of ze vers zijn? Dat kun je horen! Als je twee stengels voorzichtig tegen elkaar wrijft en je hoort een piepend geluid, dan weet je dat ze heerlijk vers zijn. Tip: haal je asperges bij de boer. Verser kun je ze niet krijgen.

4. Hoe kook je asperges?

Witte asperges moeten altijd goed geschild worden. In deze video doen we dat duidelijk voor. Bij groene en paarse asperges hoeft alleen het onderste stukje van de stengel afgesneden te worden. Een paarse asperge kan als enige zowel gekookt als rauw gegeten worden. Het schoonmaken kan even een klusje zijn, maar daarna is de verdere bereiding een eitje.

5. Wat kun je verder met asperges?

Gekookte asperges met hardgekookte eieren, ham en gesmolten boter is een gouden en klassieke combinatie. Maar er kan veel meer met asperges. Afgekoeld kun je ze lekker verwerken in een salade. Van het kookvocht en de asperges maak je heerlijk soep. Ook in een pasta smaken ze heerlijk.

6. Doet de maat ertoe?

Bij asperges van AA-kwaliteit zijn de stengels dik, met een doorsnede van zo’n 28 millimeter en een gemiddelde lengte van 19 tot 22 centimeter. Maar of deze asperges nou daadwerkelijk lekkerder smaken dan anderen valt te betwijfelen. De dikte heeft nauwelijks invloed op de smaak, maar wél op het schilwerk. Met een kilo dikke asperges ben je uiteindelijk wel sneller klaar met schillen.

7. Hoe gezond zijn asperges?

Asperges zijn supergezond! Er zijn maar weinig andere voedingsmiddelen met zo weinig calorieën en tegelijkertijd zoveel vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vitamine C, E, K, B1, B2 en foliumzuur, waarbij de B-vitamines vooral in grote hoeveelheden in het kopje van de asperge zitten. Daarnaast bevatten ze kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, fluor en - afhankelijk van de grondsoort waarin ze worden verbouwd - ook een beetje selenium. Allemaal mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam.

8. Goed voor hart en nieren

In asperges zit de stof asparagine, welke de nierwerking stimuleert en een belangrijke rol speelt bij de afbraak van gifstoffen uit het lichaam. Ook helpen asperges je nieren een handje doordat ze vochtafdrijvend werken. Daardoor hebben ze ook een gunstige uitwerking op de bloeddruk. Daarbij hebben asperges zoveel smaak dat je eigenlijk geen zout nodig hebt, en ook dat is fijn voor hart en nieren.

9. Daar zit een luchtje aan...

Die vreemde geur van je urine na het eten van asperges wordt veroorzaakt doordat er zwavelhoudende sporen in de aspergeplant zitten. Dat ruik je niet aan de asperge zelf, maar de lever zet het om in stoffen die via de urine ons lichaam verlaten en vervolgens een geur afscheiden. Je leest er hier meer over.

10. Asperges behoren tot de schoonste groenten van het land

Wat asperges nog extra gezond maakt, is dat ze zo schoon zijn. Voor en tijdens het oogstseizoen worden er geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt voor de aspergeplanten. Dit gebeurt pas na het oogsten van de asperges en in minimale hoeveelheden, alleen wanneer het echt nodig is. Het gebruikte middel komt hierdoor niet direct in aanraking met de asperge zelf, waardoor het witte goud ook nog eens behoort tot één de schoonste groenten van Nederland!

 

Recepten met asperges vind je natuurlijk ook in ons heerlijke lentemenu. Maar liefst 28 lekkere en PuurGezond dagmenu's die precies passen bij dit seizoen. Fijn om te gebruiken voor de eeuwige vraag: "Wat eten we vandaag?". Je koopt het lentemenu voor € 7,50 in onze webwinkel.

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .