Wist je dat volkorenpasta een stuk gezonder is dan witte pasta? Dit komt omdat er meer vitamines en mineralen in zitten, en omdat het je maag lekker lang zoet houdt.   

Pasta wordt gemaakt met een deeg van meel, water en eventueel eieren. Een groot deel van de voedingswaarde wordt bepaald door het gekozen meel. Traditioneel is dat bloem van harde durumtarwe, maar het kunnen ook andere granen zijn. De pasta die je hier in de supermarkt koopt, is meestal gemaakt van wit meel, al zijn er ook steeds meer soorten meergranenpasta's en volkorenpasta’s te koop. Deze laatste zijn de meest voedzame. Het verschil tussen witte en volkorenpasta is dat voor volkorenpasta volkoren meel wordt gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen en gebruikt. Bij wit meel (bloem) worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. Maar juist in dat buitenste vliesje zitten veel vezels, vitaminen en mineralen. In volkorenpasta zit daarom veel ijzer, magnesium, fosfor en B-vitamines. En de hoeveelheid vezels in een portie volkorenpasta is 3 keer zoveel als in een portie witte pasta.  

Een ander belangrijk voordeel van volkorenpasta zijn de zogeheten complexe koolhydraten die erin zitten. Dit zijn koolhydraten die moeilijk af te breken zijn door het lichaam, waardoor de energie uit deze koolhydraten ook langzaam vrijkomt. Het duurt langer voor de vezels en de koolhydraten die in volkorenpasta zitten, verteerd worden. Hierdoor houd je langer een verzadigd gevoel en blijft je hongergevoel langer weg.  

Naast volkorenpasta is er ook nog pasta op basis van spelt. Speltpasta lijkt qua voedingswaarde veel op volkorenpasta, maar hoeft niet per se volkoren te zijn. Het belangrijkste verschil is dat het van een andere graansoort komt. Speltgranen bevatten net een ander soort gluten dan tarwe.  Hierdoor kunnen sommige mensen speltproducten beter verdragen dan volkoren producten. Het is echter niet zo dat speltpasta een gezondere keuze is dan volkorenpasta. 

En dan zijn er ook nog pastasoorten op basis van peulvruchten. Deze pasta's zijn bijvoorbeeld gemaakt van linzen- of kikkererwtenmeel. Omdat peulvruchtenpasta's volledig van peulvruchtenmeel gemaakt zijn, zoals bijvoorbeeld linzen- of kikkererwtenmeel, zijn ze ook glutenvrij. Pasta op basis van peulvruchten bevat net zoveel vezels als de volkoren soorten en iets meer eiwit. Een nadeel van peulvruchtenpasta is wel dat het een andere smaak en textuur heeft dan de volkoren variant.   

Pastagerechten zijn een gezonde variatie op maaltijden met aardappelen of rijst. Simpelweg omdat pasta net weer andere voedingsstoffen levert. Kies daarbij het liefst voor volkorenpasta en combineer het met lekker veel groenten. Zo wordt een pastamaaltijd automatisch PuurGezond. 

Veel vezels eten is een must bij PuurGezond. Heel veel recepten vind je in onze uitgave "Vezelboost. Deze receptspecial is voor € 3,- te koop in onze winkel.