De paprika staat al jaren in de top 5 van meest gekochte groenten. Logisch, want deze vitaminebom is misschien wel de meest veelzijdige groente die er is, die in veel gerechten past. Onderling is er trouwens nog flink variatie ook!

Veelzijdige vruchtgroente

Paprika is een vruchtgroente. Het is familie van de chilipeper, maar heeft niet die kenmerkende pittige smaak. In de keuken kun je met paprika’s alle kanten op: bakken, stomen, roosteren, vullen of gewoon rauw eten. En ze zijn er ook nog eens in allerlei kleuren en vormen. In Nederland kennen we vooral de groene, rode, gele en oranje paprika, maar er bestaan ook witte, paarse, mintgroene en bruine soorten. Daarnaast zijn er nog minipaprika’s en (zoete) puntpaprika’s.

De kleur van de paprika bepaalt de smaak

Een groene paprika is eigenlijk een rode, gele of oranje paprika die nog niet rijp is. Tijdens het rijpen verandert niet alleen de kleur, maar ook de smaak. Rijpe paprika’s zijn zoet, terwijl de onrijpe varianten eerder kruidig zijn, met een wat bittere smaak.Door hun pittige, geurige smaak zijn groene soorten perfect voor curry’s, stoofgerechten en pastasauzen.
Oranje en gele paprika’s zijn het meest zoet en verfrissend en smaken daardoor uitstekend rauw in een salade of zo uit het vuistje. Ook puntpaprika’s en minipaprika’s zijn wat zoeter. Voor kinderen zijn dit ook lekkere, gezonde tussendoortjes om mee te nemen onderweg of naar school. De gewone rode paprika heeft zowel het zoete van de gele als het pittige van de groene in zich, waardoor deze eigenlijk in ieder gerecht past. En wist je dat paprika’s superzoet worden als je ze grillt in de oven of in een grillpan.

Mannelijke en vrouwelijke paprika’s

Naast de kleurverschillen is er ook nog verschil tussen mannelijke en vrouwelijke paprika’s. De mannelijke paprika herken je aan drie bobbels onderaan, een vrouwelijke heeft er vier. Een mannelijke paprika bevat minder zaden en is daardoor wat gemakkelijker schoon te maken. De vrouwelijke heeft meer zaden en is zoeter. Deze paprika is dus het lekkerste om rauw te eten.

Paprika, de populaire vitaminebom

Alle kleuren en soorten paprika’s zitten boordevol vezels, vitamines en mineralen en passen helemaal in een PuurGezonde voeding. De rode exemplaren bevatten het meest vitamine C, wel twee keer zoveel als de groene. Daarnaast bevatten rode, gele en oranje paprika’s volop betacaroteen, een stof die van nature voorkomt in veel rode en oranje groenten en vruchten. Je lichaam zet deze stof om in vitamine A, dat onder andere bijdraagt aan een goede weerstand. De nog niet rijpe groene paprika wordt vroeg geoogst en bevat daardoor iets minder vitamines, maar wel de meeste vezels.

 

Eet meer paprika

Veel groenten eten is een van de pijlers van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over hoe je jouw voeding PuurGezond maakt? Lees het basisboek van PuurGezond: “Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond”. Je koopt het voor € 21,- in onze webwinkel.