Mary Stottelaar
Mary Stottelaar is redacteur van PuurGezond, diëtist, tekstschrijver en kookgek

Voedselhypes wisselen elkaar tegenwoordig sneller af dan de seizoenen. Na de kokosolie en avocado’s staan de zeewier en bloemkool alweer in de startblokken om de nieuwe hypes te worden. Ik denk meestal “het zal mijn tijd wel duren”. Natuurlijk is gehypet voedsel op de een of andere manier daadwerkelijk gezond maar ik zorg liever voor de  dagelijkse variatie. Want het grote nadeel van hypes is dat het gebruik overdreven wordt. En daarmee komt de variatie juist in het gedrang. Avocado’s bevatten echt gezonde voedingsstoffen, maar elke dag een avocado is nou net weer te veel van het goede (lees te weinig variatie).

Maar nu is er een hype die ik volledig omarm, die heel goed bij PuurGezond past en waarvan ik wens dat die heel lang blijft voortduren. De bowl. Je bent tegenwoordig namelijk pas echt goed bezig met food als je je eten opdient in een kom.  Op het internet en op Instagram struikel je over de foto’s van healthy pokébowls: volledige maaltijden in een kom. En de kookboeken met recepten voor bowls volgen elkaar snel op. De ene bowl is daarbij nog mooier en interessanter dan de andere. En het ziet er allemaal even smakelijk uit.

Waarom deze hype mag blijven? Vooral omdat er op deze manier zoveel aandacht wordt besteed aan hoe je eten eruit ziet. Als je je best doet je maaltijd zo mooi te maken dan zorg je er ook wel voor dat je lekker lang geniet van jouw prachtige bowl. Dan eet je alles niet even snel op in 5 minuten tijd, zonder aandacht voor het eten. Nee, je geniet er uitgebreid van.

Op de tweede plaats zijn de bowls dé manier om te zorgen voor een gevarieerd samengestelde maaltijd. Een bowl is namelijk alleen maar mooi (en lekker) als deze is samengesteld uit 4-5 verschillende ingrediënten. Niet zelden met groente of fruit in de hoofdrol.

Nog zo’n opsteker van de bowl: het samenstellen kost relatief weinig tijd. Het zijn snelle maaltijden die je veelal binnen 15 minuten tijd op tafel zet. En omdat je alles in een kom opdient is overeten er niet zo snel bij. Je kunt namelijk niet zo gemakkelijk nog een keer opscheppen. 

En tot slot lenen bowls zich perfect om restjes op te maken. Of het nou een restje pasta of couscous is, een stukje gerookte kipfilet of een half blikje tonijn, het laat zich al snel omtoveren tot een voedzame bowl. Perfect tegen de voedselverspilling dus. Die bowl-hype mag echt nog wel even blijven!