Boter op je brood?

Karine is diëtist, auteur van de PuurGezond boeken en redacteur van PuurGezond.nl

Bij Puur Gezond zijn we niet zo van de pakjes en de zakjes. We geloven dat je juist met pure ingrediënten het lekkerst en meest gezond kunt eten. Maar wat smeer je dan op je boterham? Kies je voor een industrieel bereide margarine of halvarine, zoals ook weer in de nieuwe Schijf van vijf staat? Of hou je het bij een pure en o zo lekkere roomboter?

Ha, leuke vraag! Veel diëtisten en voedingsvoorlichters zullen kiezen voor de halvarine. Omdat die rijk is aan onverzadigde vetten en de toegevoegde vitamines A en D. Zelf weet ik het zo net nog niet. Zijn dat écht doorslaggevende argumenten? Als je plantaardige olie gebruikt, regelmatig vis op het menu zet en een handje noten eet, dan krijg je die onverzadigde vetten vanzelf al binnen. En die vitamines? Tja die zijn ook maar toegevoegd aan de margarine en halvarine, ze zitten er niet van nature in. Eigenlijk is dat een non-argument, je kunt net zo goed een supplement gebruiken. Recent onderzoek laat bovendien zien dat margarine en andere plantaardige vetten uit de voedingsindustrie de schadelijke stof 3-MCPD bevatten.

Roomboter dan? Het is misschien niet zo puur als je denkt, want ook roomboter gaat eerst door de zuivelfabriek. Maar het is beslist puurder dan halvarine, zeker qua smaak. Roomboter bevat van nature vitamine A en D (al heb je nog wel vette vis en flink wat groenten nodig om de aanbeveling te halen). Maar ja, roomboter is wél rijk aan verzadigd vet en volgens het Voedingscentrum zijn dat vetten die je moet vermijden. Steeds meer wetenschappers nuanceren deze boodschap trouwens. En roomboter is natuurlijk niet ‘light’, zoals halvarine.

Zijn er dan meer opties? Natuurlijk. Want in veel landen wordt het brood helemaal niet besmeerd. Brood wordt gewoon ‘kaal’ gegeten, of met olijfolie besprenkeld, of in de soep gedoopt, of geroosterd en met knoflookolie ingewreven…

Ik kies zelf voor een Oer-Hollandse Puur Gezond Polderoplossing. Op mijn boterhammen met pindakaas of zachte geitenkaas hoeft echt geen boter of halvarine. Een verse ciabatta besprenkel ik veel liever met een goede olijfolie. En op dat warme notenbrood geniet ik van een laagje roomboter. Heerlijk!

580159579427579428579429580160 573522 579452
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
1  
Vind ik leuk
1
Geen reacties0
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:

Geen reacties

Gezond fastfood

Gezond fastfood

Koken zonder pakjes en zakjes is echt hot. Het ene na het andere boek verschijnt met pure recepten. Zelf koken is de nieuwe norm. Maar natuurlijk willen we niet te lang in de keuken staan. Dan zijn boeken als deze een uitkomst.

Lees meer
blog moestuin asperges verse oogst

Het lekkerste wat er is: de eerste asperges uit de tuin

Langzaam wordt de temperatuur wat hoger. De natuur ontluikt. In de tuin gaan de zaden kiemen en de planten groeien.

Lees meer
Zes seizoenen, een nieuwe kijk op koken met groenten, Joshua McFadden

Zes seizoenen, een nieuwe kijk op koken met groenten

Houd jij net als PuurGezond zo van groenten? Dan is dit een heel aantrekkelijk boek voor je: 400 pagina’s met groenterecepten.

Lees meer
Mary Stottelaar

Lente + veel groenten en fruit = geluk

Waar blijft de lente? Waar blijven die zachte dagen dat je (met) zonder jas naar je werk kunt, dat je even wat zonnestralen kunt pakken tijdens de lunch?  Waar blijven die onverwachte uurtjes op een terras?  

Lees meer
Eat happy

Eat Happy

Dit is een heerlijk boek! Het staat vol ideeën voor snelle, gezonde maaltijden, (vegetarische) familiediners en lekkere lunchpakketten. En het past heel goed bij PuurGezond.

Lees meer
Karine Hoenderdos

Zeven recepten tegen stress

Knap eigenlijk, wij mensen in onze moderne maatschappij. Want hoe houden we het vol? Vrijwel voortdurend ontvangen onze hersenen prikkels.

Lees meer
De Moestuin

De Moestuin

Floor Korte laat in haar boek "De moestuin" zien hoe het telen van je eigen groenten leidt tot minder stress en meer gezonde eetlust.

Lees meer
Rita Zeelenberg

Ik ben een emotie-eter maar niet als ik eet

Een testje in een tijdschrift: Ben ik een emotie-eter? Zo heb ik ze al vaak gezien. De stellingen luiden dan bijvoorbeeld:

  • ik eet lekkere dingen om me beter te voelen, ja/nee
  • als ik me ergens zorgen over maak, dan eet ik meer dan normaal, ja/nee
  • als...
Lees meer
Snel, gezond en lekker

Snel, gezond & lekker

Hoe eenvoudig kan een boek zijn? Héél eenvoudig! Dat blijkt uit dit boek van Sue Quinn met als ondertitel "160 tien-minuten-recepten". Na het lezen van dit boek kan niemand meer zeggen dat koken lastig is of veel tijd kost.

Lees meer

Voorjaarskriebels in de moestuin

Heb je ook al zo’n last van die voorjaarskriebels, zodra de zon ook maar even schijnt? Zodra het een stralende dag is, lijkt het wel alsof iedereen weer uit zijn winterslaap komt.
Er zijn mensen die dan de neiging krijgen om het huis eens van...

Lees meer
De Wereld van de Happy Pear

De wereld van de Happy Pear

Meer plantaardig eten is helemaal hot. En dat dat heel lekker kan zijn bewijzen de Ierse tweelingbroers David en Stephen Flynn in hun nieuwste boek.

Lees meer
Christel Vondermans

Snuffelen en proeven

Eigenlijk zijn er nog best veel overeenkomsten tussen het uitkiezen van een middelbare school en het ontdekken bij welke voeding je je goed voelt.

Lees meer
Gezond koken voor één

Gezond koken voor één

Eet je vaak alleen en heb je behoefte aan recepten voor 1-persoonsporties dan is dit boek van de Belgische diëtist Sanne Mouha misschien wel iets voor jou.

Lees meer
Challenges werken!

Challenges werken!

Goede voornemens zijn zó 2010. Als je nu iets wilt veranderen dan stort je je op een challenge.  

Lees meer
Mari plukt de dag

Mari plukt de dag

Dit heerlijke en dikke kook-leesboek heeft als uitgangspunt: wat eten we vandaag? En gaat daarbij uit van geplukt uit je eigen tuin, die van je buren of gehaald uit het bos of veld. Dit verwerk je dan vervolgens in heerlijke, vegetarische gerechten.

Lees meer
Mary Stottelaar

Het is weer afvaltijd

Stromen jouw mailbox, Facebooktijdlijn en Instagram ook zo over van de berichten over hoe je nu toch eindelijk die fel begeerde slanke lijn kunt krijgen?

Lees meer
Een vriendin vertelde laatst dat de balsamicoazijn die ik heb geen echte balsamicoazijn is. Hoe kan dat nu?

Een vriendin vertelde laatst dat de balsamicoazijn die ik heb geen echte balsamicoazijn is. Hoe kan dat nu?

De ene balsamicoazijn is de andere niet. Er zijn soorten die gewoon in een fabriek worden gemaakt van natuurazijn die gezoet, ingedikt en gekleurd wordt met karamel. De fles en het etiket van die soorten kunnen je in de supermarkt wel heel erg...

Lees meer
Smaakmakers

Smaakmakers, koken met specerijen

Maak op smaak met …. Niet alleen met zout en peper als het aan Michael Sloff ligt. Nee volgens hem maak je op smaak met heel veel specerijen. Want die geven behalve smaak, ook geur, kleur en pit aan het eten. Sloff zou je kunnen kennen als...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Dit is het beste voornemen!

Minder drinken. Afvallen. Meer bewegen. Dat zijn wel de meest voorkomende goede voornemens. Je hoort nou nooit eens iemand zeggen: ik ga in 2018 heel goed naar mijn lichaam luisteren.

Terwijl dat natuurlijk een topvoornemen is.

Wanneer luister je...

Lees meer
Eetkalender 2018

Eetkalender 2018

‘Wat zullen we eten vanavond?’ die vraag stel jij je vast ook wel eens. De Eetkalender 2018 geeft je een jaar lang direct antwoord op die vraag. De kalender, van Francesca Kookt, bevat namelijk meer dan 200 recepten voor de doordeweekse dagen....

Lees meer