Challenges werken

Goede voornemens zijn zó 2010. Als je nu iets wilt veranderen dan stort je je op een challenge

Het begon allemaal zo’n beetje met de “Ice Bucket Challenge” een paar jaar geleden. Hilarisch waren de foto’s en filmpjes van mensen die een emmer vol ijskoud water over zich heen kregen. De boodschap van deze challenge is menigeen vergeten (en minder hilarisch): het doel was geld inzamelen voor onderzoek naar de spierziekte ALS. 

Daarna kwamen de gezonde challenges. Wie heeft er niet gehoord of meegedaan aan de “31 dagen plank challenge”? En deze maand zijn talloze mensen bezig met “31 dagen geen alcohol challenge”. Zelf ben ik een paar jaar geleden uitgedaagd voor de “Veggiechallenge” en heb ik een maand geen vlees gegeten. Uit ervaring kan ik zeggen dat het werkt, zo’n challenge. En dan bedoel ik niet alleen de challenge zelf volbrengen. Dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk: tijdens zo’n challenge ben je gefocused bezig en vaak doen er ook bekenden mee. Van afhaken is dan natuurlijk geen sprake. Bovendien is meedoen aan een challenge dankbare gespreksstof op feestjes en social media. 

Nee, ik bedoel dat een challenge ook op lange termijn doorwerkt. Na de maand veggiechallengen ging ik weer gewoon vlees eten. Maar wel stukken minder dan ervoor, want ik had de smaak te pakken van vegetarische gerechten. Geleidelijk ging ik steeds vaker vegetarisch eten, waardoor de stap naar helemaal geen vlees meer eten eigenlijk helemaal geen challenge meer was. Inmiddels eet ik al een jaar geen vlees meer.

De hoogste tijd dus voor een nieuwe challenge. En komt dat even goed uit. Op 5 februari start PuurGezond met de GroenteChallenge: binnen 4 weken 400 gram groenten per dag eten. Ga jij deze uitdaging met mij aan?