De ene calorie is de andere niet

Ieder pondje gaat door het mondje. Wie meer calorieën binnenkrijgt dan hij er weer af beweegt, wordt dikker. En een calorie is een calorie, of die nu afkomstig is van zalm, olijfolie, witte rijst of wodka. Tenminste, dat is wat ons steeds is voorgehouden. Maar nu zijn er 2 Amerikaanse professoren die in een wetenschappelijke publicatie de vloer aanvegen met deze theorie.  

Een calorie uit zalm gedraagt zich in het lichaam heel anders dan een calorie uit witte rijst, zo stellen ze. Zalm bevat vooral calorieën in de vorm van eiwit en vet, terwijl bij witte rijst de calorieën geleverd worden door geraffineerde koolhydraten. In het lichaam hebben deze verschillende calorieën verschillende effecten. Zo verhoogt een calorie uit koolhydraten het gehalte aan insuline in het bloed, terwijl een calorie uit vet dat niet doet. Ook de invloed op hormonen die de eetlust reguleren is anders. Sommige calorieën bevorderen verzadiging, anderen stimuleren het hongergevoel. Het aantal calorieën van een voedingsmiddel zegt dus alleen iets over de hoeveelheid energie die erin zit, maar niets over dit soort effecten in het lichaam.

En dat is waarom de focus op calorieën averechts werkt. Het heeft geleid tot een vetfobie, omdat vet per gram meer calorieën levert dan koolhydraten en eiwitten. De afgelopen tientallen jaren zijn we minder vet gaan eten, maar meer koolhydraten en dan vooral de geraffineerde, snel opneembare. Die zijn juist de boosdoeners: ze laten de bloedsuikerspiegel pieken, gevolgd door diepe dalen. En tijdens zo’n bloedsuikerdip slaat de honger genadeloos toe. Niks gebrek aan wilskracht, niks eigen schuld dikke bult. De ene calorie leidt gewoon sneller tot overgewicht dan de andere. En de beste calorieën? Die zitten in onbewerkte producten. Beide hooggeleerde heren pleiten daarom niet alleen voor het stimuleren van de consumptie van groenten, fruit en volle granen, maar ook van noten, plantaardige olie en volle zuivelproducten. Net als wij bij PuurGezond!