Angela Severs
Angela Severs is voedingswetenschapper, tekstschrijver en redacteur bij PuurGezond.

Heb je de nieuwe Schijf van Vijf al gezien? Wat een contrast met de vorige Schijf, die bomvol voedingsmiddelen en cryptische boodschappen als ‘Niet te veel & beweeg’ stond. Het Voedingscentrum heeft er echt de bezem door gehaald. Als een rechtgeaarde Nederlander die in het voorjaar zijn tuintje aanharkt en het terras schoonveegt. Ze zijn zo ijverig bezig geweest, dat ze bijna alle voedingsmiddelen uit de Schijf hebben geveegd.

Alleen de écht gezonde voedingsmiddelen hebben nog een plekje weten te veroveren in de Schijf van Vijf. Nou ja ín… Visueel gezien staan ze eromheen. Denk aan groenten, fruit, volkoren brood, noten, vis en peulvruchten. Maar zodra er ook maar een beetje zout, suiker of verzadigd vet in zit, heeft het Voedingscentrum ze genadeloos uit de Schijf geveegd. En dat geldt echt niet alleen voor koek, gebak en snacks. Het is een hele waslijst aan producten die veel Nederlanders dagelijks consumeren: van volle yoghurt tot vleeswaren, van versgeperst sinaasappelsap tot 48+ kaas en van witte pasta tot gehakt. In de vorige Schijf werden deze voedingsmiddelen nog gedoogd. Ze stonden er wel in en je mocht ze bij uitzondering eten. Nu zijn ze gedegradeerd tot niet-schijf-van-vijf-producten.

Passen ze dan helemaal niet in een gezonde voeding? Zover wil het Voedingscentrum gelukkig niet gaan. Ik citeer: ‘Binnen een gezond voedingspatroon kunnen in beperkte mate ook producten worden geconsumeerd die niet in de Schijf van Vijf staan.’ Maar wat is beperkte mate? Ook daar hebben ze antwoord op: ‘Per dag 3-5 keer iets kleins en per week maximaal 3 keer iets groots.’

Iedereen zal denken dat ze hier tussendoortjes bedoelen. Dat je ’s morgens een koekje bij de koffie mag, ’s middags een stukje chocolade, ’s avonds wat borrelnoten en dan in het weekend een stuk gebak en een zakje chips. En dat je dan dus gezond bezig bent als je verder maar lekker veel basisproducten eet.

Maar dat bedoelt het Voedingscentrum nou net niet. Want die rekent niet alleen een koekje tot iets kleins, maar ook een plakje ham op je brood. Zelfs het zout dat bij het koken wordt gebruikt, telt mee als dagkeuze. De waslijst aan weekkeuzes is nog langer. Je zou verwachten dat hier alleen de echt ongezonde dingen onder vallen, zoals een frietje, saucijzenbroodje en brownie. Maar nee, ook volle yoghurt, witte pasta en rijst, rundergehakt, kant- en klaar soep, een beschuitje, groente uit pot of blik, een plakje runderrookvlees, een plak volvette kaas, ja, zelfs een groentesapje vallen hier onder. Leuker kunnen ze het blijkbaar niet maken en makkelijker ook niet. Gezond eten gaat zo steeds meer op een dieet lijken.