blog mary stottelaar over wildpluk

Wilde bramen en bosbessen plukken vindt niemand raar. Maar toen ik afgelopen voorjaar de vlier te lijf ging en de bloesem eruit knipte om <link https: www.puurgezond.nl eet hoe-maak-je-vlierbloesemsiroop>vlierbloesemsiroop te maken werd ik wel een beetje gek aangekeken. 

En toen ik mijn vriendinnen een verse brandnetelsoep voorzette, durfde niet iedereen meteen een hap te nemen. Maar sinds ik niet meer door het bos kan lopen zonder met wilde paddenstoelen thuis te komen, word ik echt voor heks versleten. Mijn nieuwe hobby vloeit voort uit de masterclass "paddenstoelen hunten" die ik heb gevolgd. Het wandelen in het bos voelt voor mij nu als slenteren over een prachtige groentemarkt, in een mediterraan land vol met onbekende producten.

Want het is elke keer weer een verrassing wat je tegenkomt. Er zijn zoveel verschillende soorten en zoveel van die soorten zijn eetbaar. Je moet het alleen even weten. Gewapend met boekjes over paddenstoelen determineer ik elke zwam. En ik oogst. Bijvoorbeeld een stukje van een prachtige reuzenzwam, die zich op de stronk van een beuk ontwikkeld heeft. Ik vind boleten langs de wandelpaden in het bos en ik pluk een reuzenbovist in het weiland. Uit mijn eigen tuin pluk ik - voor ik het gras maai - wat smakelijke russula’s en weer een andere soort boleet. En volgens mij heb ik een plekje ontdekt waar cantharellen groeien!

In de keuken koester ik mijn oogst en ga ik bakken, roosteren en drogen. Ik maak soep van de russula’s, grill grote plakken bovist en bak ruimhartige porties gemengde paddenstoelen. Ik probeer echt alles uit. En ja, mijn tafelgenoten doen mee. Soms wel een beetje aarzelend. Maar langzamerhand dringt ook bij hen het besef door dat echt niet alles uit de supermarkt hoeft te komen. Nu overweeg ik  nog een cursus ‘insecten vangen’.