Halloumi, mijn alternatief voor de kaassoufflé

Jaren geleden heb ik het ooit een keer gekocht en vond het toen fantastisch: halloumi. Dit is een grillkaas van Cyprus. Het heeft wel wat van feta maar is veel elastischer, harder. Halloumi wordt gemaakt van een mengsel van geiten- en schapenmelk en soms ook wat koeienmelk. Het aparte in de halloumi-bereiding is dat men de hele verse kaas, de wrongel dus, in water opwarmt Daardoor ontstaat een elastische kaas die gekneed wordt en in blokken gesneden. Die blokken liggen een tijdje in een zoutbad en krijgen zo hun smaak. En die is kruidig.

Je eet halloumi bij salades. Maar het mooiste aan deze kaas is dat je hem kunt bakken en grilleren. Hij smelt niet uit en de kaas gaat dan nog veel lekkerder smaken. Het blijven dus mooie plakken. De binnenkant wordt wat zachter, de buitenkant wordt knapperig. Leuk en lekker en een heel mooi vegetarisch gerecht voor op de barbecue of grillpan (daar kan geen kaassoufflé of vegaburger tegen op hoor).

Tot voor kort had ik deze kaas nooit meer ergens gezien. Laat die kaas nu gewoon te koop zijn bij mijn kaasboer! Meteen een pakje gekocht natuurlijk, kaas in plakken gesneden en gegrild op de barbecue. Hij kreeg van die mooie bruine strepen. We hebben het gegeten bij een pittige couscoussalade met komkommer en tomaatstukjes. Heerlijk!