image-4381

Karin Luiten: ‘Veel mensen vragen zich vaak af “wat moeten we nou weer eten” en vinden het moeilijk steeds weer iets te verzinnen, maar koken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met een paar ingrediënten kun je koken waarbij het gerecht smaakt en er uit ziet alsof je je enorm hebt uitgesloofd. En het hoeft ook niet veel tijd te kosten. Mensen willen vaak na hun werk op de bank ploffen en tv kijken en hebben geen zin om in de keuken te staan. Koken kan juist een moment van ontspanning zijn. Even een kwartiertje wat groenten snijden en andere ingrediënten erbij en  terwijl het gerecht staat te pruttelen op het vuur of gaart in de oven, kun je lekker de krant lezen of even tv kijken. En dan heb je een heerlijke maaltijd, geen troosteloos studentenprutje, maar echt een goed uitziend en smakelijk gerecht. Dat is wat je bereikt met mijn recepten. En wat geeft er nu meer voldoening dan een lekkere maaltijd , die je zelf hebt bereid ? 

Het is voor mij heel normaal te kiezen voor verse producten. Veel mensen weten niet wat lekker is en hoe je combinaties in gerechten maakt. Dat is zo jammer. Pakjes en zakjes zijn vaak alleen maar wat kruiden, specerijen en vulmiddel. Laatst had ik zo’n zakje voor een gerecht van kip, prei en champignons en wat moest je erbij kopen? Kip, prei en champignons. Dus het was een simpele kruidenmix, maar daar betaal je dan wel € 1,50 voor. Kiezen voor verse en pure ingrediënten is niet alleen lekkerder maar ook goedkoper. Met een beperkt arsenaal specerijen en verse kruiden die je in potjes hebt staan of zelf invriest, kun je alle recepten aan. Ook leer ik mensen hoe je restjes weer in andere gerechten gebruikt, zodat je minder weggooit. En minder weggooien betekent ook minder boodschappen doen. Bovendien weet je als je kiest voor pure producten wat je eet. Soms zitten er in pakjes zoveel ingrediënten waarvan je niet weet wat het is. Allerlei stoffen die je niet kent en de vele E-nummers. Je bent dus met zelf koken met pure ingrediënten niet alleen leuk bezig maar ook gezond en je geniet meer.

Natuurlijk mag iedereen eten wat hij wil, maar ik hoop mensen te inspireren en zich achter hun oren te laten krabben over wat ze nu daadwerkelijk eten. Tomatensoep uit een pakje bevat soms maar 3% tomaten. Mijn tomatensoep bevat 85% tomaten en verder alleen nog wat olijfolie, knoflook en rozemarijn. Ik laat mensen tijdens demonstraties ook ervaren dat puur veel lekkerder is en niet ingewikkeld. Terwijl ik praat maak ik dan bijvoorbeeld pesto van basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie binnen 3 minuten. Dan laat ik de mensen het verschil proeven met fabriekspesto met cashewnoten en aardappel als vulmiddel. Er gaat vaak een wereld voor  ze open. Mensen die niet beter weten, en niet hebben leren koken, laten zien dat het leven zoveel leuker kan worden met eten dat je eenvoudig zelf bereidt zonder al die pakjes en zakjes. Dat zie ik als mijn missie.’