gegrilde groenten

Somber gestemde wetenschappers zeggen vaak dat we in een dikmakende maatschappij leven. Er is een continu groot aanbod van goedkoop voedsel in supermarkt en op straat. Terwijl het aan de andere kant steeds moeilijker wordt om al dat eten ook weer te “verbranden”. We bewegen steeds minder. De auto is vanzelfsprekend, buitenspeelplekken verdwijnen en sporten is een hele opgave. Geen wonder dat Nederland steeds een stukje dikker wordt. Daar komt nog bij dat het ideaalbeeld juist steeds dunner wordt. Op de catwalk lopen piepjonge en ragdunne modellen (als je ze van dichtbij bekijkt, schrik je je rot!), op Instagram worden elk vetrolletje en oneffenheidje weggeshopt, elk jaar staat er weer een nieuwe dieetgoeroe op, mensen zijn continu aan het lijnen en “dik” wordt geassocieerd met gebrek aan wilskracht.

We worden steeds dikker, maar we willen steeds dunner. Je zou er inderdaad een beetje somber van worden.
Totdat je bedenkt dat het ook anders kan.

Dat begint als je eten weer gaat waarderen om wat het echt is: voeding voor je gezondheid. Eten doe je voor je hart, je huid, je spieren. Het draait niet om calorieën, het draait om de voedingswaarde. Als je dat eenmaal beseft, gaat je eetpatroon vanzelf veranderen. Je kiest niet meer op rare eigenschappen als “light”, of “suikervrij”, maar juist op de voedingswaarde die het product wél bevat. Dan kies je dus voor een handje noten in plaats van een mok oplossoep met zout en smaakstoffen.

Je kiest voor écht eten.

En als dat kwartje valt, gebeurt er veel. Je gaat meer genieten van eten. Je raakt beter gevoed, bent langer voldaan. En: je valt af, totdat je het gewicht krijgt dat bij je past.
Is het zo simpel? Ja, zo simpel is het. Weg met de diëten, ga alsjeblieft weer écht eten!

Karine

Karine Hoenderdos is diëtist, journalist en tekstschrijver. Ze schreef de boeken “PuurGezond! Slank in 8 stappen” en "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond".