Ik ben een emotie-eter maar niet als ik eet

copyright www.Mindfuleten.nl

Een testje in een tijdschrift: Ben ik een emotie-eter? Zo heb ik ze al vaak gezien. De stellingen luiden dan bijvoorbeeld:

  • ik eet lekkere dingen om me beter te voelen, ja/nee
  • als ik me ergens zorgen over maak, dan eet ik meer dan normaal, ja/nee
  • als ik boos ben of geirriteerd, dan pak ik iets te eten, ja/nee

Met de beste wil van de wereld kan ik op zulke vragen niet met ja antwoorden. Het is echt niet zo dat ik middenin een woede-uitbarsting naar de kast loop en een rol koekjes openscheur. Of dat ik me werkelijk beter voel als ik m&m’s (stiekem) weg zit te snaaien. Maar betekent dat dan dat emoties helemaal geen rol spelen in mijn ongecontroleerde eetmomenten? Dat geloof ik ook niet.

Emotie en eetbui vallen niet samen

Jarenlang heb ik van alles geprobeerd om erachter te komen waar "het geheim" nu zit. Steeds een laagje dieper gezocht in mijn relatie tot eten: welke patronen kan ik herkennen, wanneer eet ik en wat is de trigger om "los te gaan"? Uiteindelijk is het meest waardevolle inzicht gekomen toen ik een periode lang trouw mindfulnessoefeningen (lees: meditatie) ben gaan doen. Dat maakte me alerter op gevoelens, gedachten en emoties in mijn lijf gedurende de hele dag.

Wat bleek? Ik ben wel degelijk een emotie-eter. Alleen liggen de emotie en de eetbui soms mijlenver uit elkaar. Waardoor de relatie tussen de twee niet zo makkelijk te spotten is.

En dan kan ik ineens niet meer stoppen

Voorbeeld: ’s middags komt er op mijn werk een collega met een extra klus aan. Daardoor kan ik het project wat ik had willen doen, niet afronden. Te laat naar huis, haast bij het boodschappen doen en het ophalen van de kinderen. Uren later, na het eten, kinderen in bed, zie ik mezelf ineens zitten bij de tv met een zak chocolaatjes en een bak nootjes. Die moeten leeg, ik kan op dat moment niet stoppen met eten.

Waarom niet? Omdat op het moment van de eetbui zelf al het voelen en denken is uitgeschakeld. Slimme truc van mijn bewustzijn om even niet aanwezig te zijn. Want ja, als ik het gevoel had een keus te hebben, zou ik me dan ook zo lekker kunnen laten gaan in mijn snaaimoment? Nee, het besluit om de eetbui te gaan toelaten is al eerder op de dag genomen (want wie heeft de lekkere hapjes in huis gehaald?). En daar laat ik niks meer tussen komen.

‘Ik hoef niets meer van mezelf vandaag’

Door mindfulness heb ik leren opmerken dat ik in de middag vanwege de extra klus ontzettend veel gepiekerd heb. Ik ben boos op die collega: waarom vraagt ze het aan mij? Maar ook op mezelf: waarom heb ik geen nee gezegd? Kan terugdraaien nog? Of is dat nu te laat. Hoe moet het met mijn andere project. Etc etc. Wat een stress bouwt zich zo op, en wat word ik daar moe van. De stress voelt ook aan als honger in mijn maag. Ik merk dat ik geen zin meer heb om mijn best te doen, mijn energie is op. Ik zet een knop om: ik hoef niets meer van mezelf vandaag. En ja, dan doe ik in de supermarkt die zakken snoep voor ‘s avonds in mijn kar. Genoeg gepiekerd, nu wil ik ontspannen.

Ja, ik ben een emotie-eter, maar niet als ik eet

Dus: natuurlijk komt de eetbui voort uit emotie. Er is boosheid, frustratie, schuldgevoel. Alleen: op het moment van de eetbui voel ik die emoties niet. Conclusie: zoeken naar emotie rond de eetbui helpt ook niet. Wat wel helpt is oefenen in mindful leven en mindful eten. Want zo ga je de patronen en triggers herkennen waar ze werkelijk te vinden zijn.

De uitkomst van de test in de Libelle is nog steeds nee. Maar als je mij vraagt: ‘ben je een emotie-eter?’, dan moet ik tegenwoordig helaas wel met ja antwoorden. Behalve als ik eet …..

PS: er is ook een testje dat ik wél kan aanraden: "Hoe mindful eet je"? Gemaakt door mij ism Psychologie Magazine. Veel plezier!

Deze blog mochten we overnemen van de website www.mindfuleten.nl.

547958541960541961541962547603 547959 547690
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
0  
Vind ik leuk
0
Geen reacties0
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:

Geen reacties

Karine Hoenderdos

Zeven recepten tegen stress

 Knap eigenlijk, wij mensen in onze moderne maatschappij. Want hoe houden we het vol? Vrijwel voortdurend ontvangen onze hersenen prikkels.

Lees meer
De Moestuin

De Moestuin

Floor Korte laat in haar boek "De moestuin" zien hoe het telen van je eigen groenten leidt tot minder stress en meer gezonde eetlust.

Lees meer
Snel, gezond en lekker

Snel, gezond & lekker

Hoe eenvoudig kan een boek zijn? Héél eenvoudig! Dat blijkt uit dit boek van Sue Quinn met als ondertitel "160 tien-minuten-recepten". Na het lezen van dit boek kan niemand meer zeggen dat koken lastig is of veel tijd kost.

Lees meer

Voorjaarskriebels in de moestuin

Heb je ook al zo’n last van die voorjaarskriebels, zodra de zon ook maar even schijnt? Zodra het een stralende dag is, lijkt het wel alsof iedereen weer uit zijn winterslaap komt.
Er zijn mensen die dan de neiging krijgen om het huis eens van...

Lees meer
De Wereld van de Happy Pear

De wereld van de Happy Pear

Meer plantaardig eten is helemaal hot. En dat dat heel lekker kan zijn bewijzen de Ierse tweelingbroers David en Stephen Flynn in hun nieuwste boek.

Lees meer
Christel Vondermans

Snuffelen en proeven

Eigenlijk zijn er nog best veel overeenkomsten tussen het uitkiezen van een middelbare school en het ontdekken bij welke voeding je je goed voelt.

Lees meer
Gezond koken voor één

Gezond koken voor één

Eet je vaak alleen en heb je behoefte aan recepten voor 1-persoonsporties dan is dit boek van de Belgische diëtist Sanne Mouha misschien wel iets voor jou.

Lees meer
Challenges werken!

Challenges werken!

Goede voornemens zijn zó 2010. Als je nu iets wilt veranderen dan stort je je op een challenge.  

Lees meer
Mari plukt de dag

Mari plukt de dag

Dit heerlijke en dikke kook-leesboek heeft als uitgangspunt: wat eten we vandaag? En gaat daarbij uit van geplukt uit je eigen tuin, die van je buren of gehaald uit het bos of veld. Dit verwerk je dan vervolgens in heerlijke, vegetarische gerechten.

Lees meer
Mary Stottelaar

Het is weer afvaltijd

Stromen jouw mailbox, Facebooktijdlijn en Instagram ook zo over van de berichten over hoe je nu toch eindelijk die fel begeerde slanke lijn kunt krijgen?

Lees meer
Een vriendin vertelde laatst dat de balsamicoazijn die ik heb geen echte balsamicoazijn is. Hoe kan dat nu?

Een vriendin vertelde laatst dat de balsamicoazijn die ik heb geen echte balsamicoazijn is. Hoe kan dat nu?

De ene balsamicoazijn is de andere niet. Er zijn soorten die gewoon in een fabriek worden gemaakt van natuurazijn die gezoet, ingedikt en gekleurd wordt met karamel. De fles en het etiket van die soorten kunnen je in de supermarkt wel heel erg...

Lees meer
Smaakmakers

Smaakmakers, koken met specerijen

Maak op smaak met …. Niet alleen met zout en peper als het aan Michael Sloff ligt. Nee volgens hem maak je op smaak met heel veel specerijen. Want die geven behalve smaak, ook geur, kleur en pit aan het eten. Sloff zou je kunnen kennen als...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Dit is het beste voornemen!

Minder drinken. Afvallen. Meer bewegen. Dat zijn wel de meest voorkomende goede voornemens. Je hoort nou nooit eens iemand zeggen: ik ga in 2018 heel goed naar mijn lichaam luisteren.

Terwijl dat natuurlijk een topvoornemen is.

Wanneer luister je...

Lees meer
Eetkalender 2018

Eetkalender 2018

‘Wat zullen we eten vanavond?’ die vraag stel jij je vast ook wel eens. De Eetkalender 2018 geeft je een jaar lang direct antwoord op die vraag. De kalender, van Francesca Kookt, bevat namelijk meer dan 200 recepten voor de doordeweekse dagen....

Lees meer
Puur! uit eten

Puur! uit eten

Op zoek naar (h)eerlijk eten en drinken buiten de deur? Neem dan eens een kijkje op de site van culinaire gids Puur! uit eten, met enkel biologische, fair traide en duurzame aanraders.  Op de site vind je restaurants, cateraars, boerenmarkten,...

Lees meer
Mary Stottelaar

Alle aandacht voor de kerstdis

De Goedheiligman heeft zijn hielen nog niet gelicht of we worden overspoeld door folders en reclames met de heerlijkste ingrediënten voor de gezelligste kerstdiners. Nee, ik ga nu niet schrijven hoe zeer ik me erger aan alle kant-en-klaar producten...

Lees meer
Het Zeeuwse mosselkookboek

Het Zeeuwse mosselkookboek

Je hebt liefhebbers en je hebt haters als het over mosselen gaat. Iets er tussenin ken ik eigenlijk niet. Voor al die liefhebbers is er een heel leuk nieuw boek van Bart van Olphen: het Zeeuwse mosselkookboek. Een boek vol lekkere en inspirerende...

Lees meer
Angela Severs

De overeenkomst tussen spruitjes en kruidnoten

Ik ben dol op seizoensproducten. Zoals spruitjes. Zodra ik die bittere groene balletjes in de winkel zie, loopt het water me al in de mond en tot de laatste snik – ergens in maart of zo - eet ik ze wekelijks (wat mijn kinderen me niet in dank...

Lees meer
Slim zonder pakjes en zakjes

Slim zonder pakjes en zakjes

Karin Luiten is al vanaf het eerste uur ambassadeur van PuurGezond. Zij heeft een nieuw boek uit: “Slim zonder pakjes & zakjes”. Het is een boek naar ons hart: koken zonder pakjes en zakjes, maar dan ook nog met restjes. Hartstikke duurzaam.

Karin...

Lees meer
Mary Stottelaar

Babybillenbrood

Mensen die mij goed kennen, brengen graag een culinair cadeautje voor me mee als ze me willen verwennen. Niets leuker dan dat! Van een lekkere fles olijfolie tot een potje speciale mosterd en van een zak vers geplukte paddenstoelen tot enkele...

Lees meer