image-2863
Karine Hoenderdos is redacteur van PuurGezond

Op deze website staan recepten voor koekjes, voor appeltaart en bananenbrood. Is dat nou wel PuurGezond allemaal, die baksels met roomboter, suiker en bloem?

Ja.

Want ook in een PuurGezonde voeding passen op zijn tijd traktaties en zoetigheid. Maar deze recepten passen vooral bij PuurGezond omdat het zelfgemaakt is. Als je taart en koekjes zelf maakt, ben je je bewust van de ingrediënten en van de inspanning die nodig is om het te maken. Dat maakt dat je er veel bewuster van geniet, van dat koekje of dat stuk appeltaart bij de koffie.

Ook voor kinderen is bakken erg leuk. Ook zij vinden het een eye-opener om te zien hoeveel suiker en boter er in koekjes gaat. Als ze een zelfgebakken koekje eten, kunnen ze er echt van genieten en trots zijn op het eindresultaat. Dat is wel even andere koek dan het gedachteloos leeg snaaien van de koektrommel na school!

Ja, leer je kinderen dus vooral bakken. Maar leer ze ook groentesoep koken, tomatensaus roeren en naanbrood bakken. Zelf koken en bakken is superleerzaam. Het betekent ingrediënten afwegen en hoofdrekenen. Het leert je omgaan met een budget voor de boodschappen. Het laat kinderen de spierballen (een beetje) gebruiken bij het kneden van deeg. En het geeft ze inzicht in hygiëne en in chemische processen zoals de reactie van Maillard bij het bakken en bruinen in de oven.

Misschien is de keuken wel de beste leerschool die er is. Ik ga snel die wekelijkse kookbeurt instellen voor mijn kinderen.