Leve het vet!

De afgelopen dagen is verzadigd vet weer volop in het nieuws. Zo concludeerde een jonge Australische onderzoeker dat hij geen spoor van bewijs kan vinden dat verzadigd vet echt zo ongezond is. En er verscheen een (Engelstalige) podcast van een cardioloog, die helder uitlegt dat verzadigd vet niet leidt tot hart- en vaatziekten. Het deed me denken aan een steengoede lezing die ik een paar jaar geleden hoorde van de Amerikaanse arts Dariush Mozaffarian. Hij liet klip en klaar zien dat de angst voor verzadigd vet écht niet wetenschappelijk onderbouwd is. Denk nou niet dat dit nieuwe inzichten zijn, nee, eigenlijk is dit al veel langer bekend. Maar de resultaten van eerder wetenschappelijk onderzoek zijn "gewoon" altijd verkeerd geïnterpreteerd.

Hoe kon dat nou gebeuren? Doordat de onderzoekers zich alleen hebben gefocussed op het slechte LDL-cholesterol. Het klopt inderdaad dat verzadigd vet het LDL-cholesterol verhoogt. Maar dat is niet het enige effect. Verzadigd vet verhoogt óók het gunstige HDL-cholesterol en het verlaagt de ongunstige triglyceriden. Het totale effect van verzadigd vet op het cholesterolgehalte komt daarmee uit op het oordeel: neutraal.

Let wel, Mozaffarian zegt daarmee niet dat je dus onbeperkt verzadigde vetten moet eten. Maar bang hoef je ook niet te zijn voor roomboter, volle kaas of een speklap. Precies zoals we bij PuurGezond ook zeggen.

Er zijn veel meer voedingsfactoren die het cholesterolgehalte beïnvloeden, aldus Mozaffarian. Onverzadigd vet heeft bijvoorbeeld een positief effect op het cholesterolgehalte. Meer noten, vis, avocado’s en plantaardige olie is dus een goed idee.

En, om het nog ingewikkelder te maken, het ene verzadigd vet is het andere niet. Zuivelvetten lijken bijvoorbeeld weer beter dan vetten in bijvoorbeeld bewerkt vlees (zoals vleeswaren). Ze beschermen mogelijk tegen diabetes en overgewicht bij kinderen. Liever volle yoghurt dus dan magere yoghurt en beter boerenkaas dan 30+kaas. Bijkomend voordeel: dat smaakt ook veel beter en verzadigt je meer.

Mozaffarian benadrukte tot slot dat je beter vet kunt eten dan koolhydraten als je je bloedvaten gezond wilt houden. Want koolhydraten verhogen juist het cholesterolgehalte, met name het ongunstige LDL-cholesterol. Dat geldt met name voor de ‘snelle’ koolhydraten, zoals suiker en producten die van bewerkte granen zijn gemaakt.

Het is me nogal wat. In de voedingsvoorlichting en de voedingsindustrie is jarenlang veel nadruk gelegd op het beperken van verzadigd vet en het promoten van mager eten. Dat tij gaat nu keren. Als je je hart en bloedvaten gezond wilt houden, kies dan voor volvette producten, noten, vette vis, olijfolie en bezuinig op snelle koolhydraten en suikers. Leve het vet!