Maagdelijke keukenkastjes

Heeft iedereen dat nou? Zo’n la vol met halflege kruidenpotjes – en ook nog wat ruw opengescheurde zakjes -, geopende flessen ketjap, gembersiroop, drie verschillende soorten olijfolie, minimaal vijf soorten azijn, en dat bijzondere zout uit de Himalaya. En in de koelkast tig bijna lege potten: mayonaise, pesto, augurken, gedroogde tomaatjes… Verder nog wat halve paprika’s, stukken kool, restjes kaas, en een pannetje met een restje gekookte aardappels. En helemaal achterin een prakje chili con carne. Om nog maar niet te spreken van die handig om in huis te hebben blikken tonijn, tomaten, kidneybonen en maïs.

O, wat zou het toch mooi zijn om een keer helemaal opnieuw te beginnen met een maagdelijke keuken- en koelkast. Maar dat kan niet. Want eten weggooien wil ik natuurlijk niet. En bovendien zijn al die spullen nog hartstikke goed. Dit jaar is het thema van PuurGezond no-waste. Gemiddeld gooien we namelijk 51 kilo eetbaar voedsel per persoon per jaar weg, dus bij mij gaat echt geen eten in de afvalbak.

Minimaal 1 dag in de week dwing ik mezelf dan ook iets te koken van een deel van de restjes. Een gevulde omelet met alle restjes groente, of een soep of een ovenschoteltje van de overgebleven aardappelen. Maar het probleem blijft. Ik krijg al die restjes niet op. Ik neem een besluit: volgende week doe ik geen boodschappen en eet ik alleen maar uit de voorraad. Zou het lukken? 

 

Mary