Ook de hond eet PuurGezond

Sinds kort ben ik de trotse bezitter van een hondenpup. Nou, dat heb ik geweten; er ging een wereld voor me open. En dan heb ik het niet over dat springerige, aanhankelijke en vertederende bolletje hondenhaar, dat te pas en te onpas z’n behoefte in huis doet, overal tegenop springt en aan alles begint te knagen, vooral aan rondslingerende schoenen (die we nogal wat hebben met 2 rondslingerende pubers in huis). 

Nee, ik heb het over het hele circus eromheen. Het lijkt wel alsof je een baby krijgt. Wat je allemaal niet moet regelen en weten. Het begint al bij de fokker, waar je een heus paspoort meekrijgt met alle gegevens erin. Vervolgens moet je afspraken gaan maken met de dierenarts voor de broodnodige inentingen die, net als bij een baby, vooral in het eerste jaar gegeven worden. En een hond moet je ook "aangeven" bij de gemeente. Alleen krijg je daarna geen kinderbijslag, maar moet je in 3 van de 4 gemeenten hondenbelasting gaan betalen. Gelukkig blijkt mijn gemeente hondvriendelijk, waardoor we de hondenbelastingdans ontspringen.

Vervolgens moet je gaan nadenken over het soort voer. De tijd dat honden simpel brokken aten, is definitief voorbij. Tegenwoordig zijn er tientallen merken droogvoer, zoals hondenbrokken worden genoemd, in allerlei varianten. Ze zijn er zelfs in glutenvrije uitvoering! Eén ding hebben ze gemeen: het vlees is ver te zoeken. Zo zag ik brokken van een gerenommeerd merk met slechts 15% vlees. Meer vlees zit er al in zogenoemd natvoer, dat in kuipjes, blik of zakjes zit. Maar een echte trend in hondenland is vers vlees. Nu moet je niet per se denken aan hele karkassen en andere stukken vlees met het bot er nog in. Dat kan wel, maar ook hier heeft de gemaksvoeding zijn intrede gedaan. Er is kant-en-klare diepvriesvoeding te koop met als basis rauw gemalen spiervlees, organen en botten. Zonder kleur-, geur- en smaakstoffen en zonder conserveringsmiddelen. Het is er zelfs in handige schijven van een ons, die je na ontdooien zo in de voerbak kunt leggen.

Véél beter voor honden, zo kwam ik al snel achter na een zoektocht op internet. Want de verre voorouders van de hond, de wolf, at natuurlijk ook rauw vlees. Dus vers vlees staat veel dichter bij de spijsvertering van de hond dan droge brokken. Bovendien bevat vers vlees goede bacteriën, in tegenstelling tot het gesteriliseerde natvoer. En dat is – zo wist zelfs de verkoper van de dierenspeciaalzaak me te vertellen - beter voor de darmgezondheid van de hond. Allerlei gezondheidsklachten van honden blijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen als de eigenaren overstappen op vers vlees. Dus wat krijgt onze pup? Je raadt het al. Onze vriezer zit afgeladen vol.