Pasta di Mama

Een dagje koken voor de vriezer? Jonge ouders doen dat regelmatig. Op hun vrije zaterdag staan ze oververhit te zwoegen boven dampende pannen en achter volle aanrechten. Hun missie van de dag: veel kleine porties übergezond eten maken voor hun baby’s en dreumesen. Er wordt kipfilet gekookt in het ene pannetje, wortels gegaard in een andere pan en de piepers staan op het kleine pitje. En als dit allemaal gaar en gemalen is tot een smakelijke babyhap? Dan staan de pannen opnieuw op het vuur te pruttelen. Deze ronde met rijst, tartaar en doperwtjes.  

Het kan ook anders! Toen mijn zoon, een jaar geleden, 6 maanden was, at hij al met de pot mee. Dat kon, want we aten (en eten nog steeds) PuurGezond. Geen potjes en poedertjes, geen zakjes en kant-en-klare producten. Ik weet nog goed dat we een jaar geleden, rond Moederdag, asperges met ham, ei en gebakken aardappelen aten. Hij smulde van asperges met ei, ham en gekookte aardappel. Wat wil je als moeder nog meer! Spaghetti met bolognesesaus? Ook onze zoon at daarvan. En het kon omdat ik geen zoute saus uit een pakje nam.  Ik geef toe: er stond een klein pannetje apart waarin ik spekjes en ui bakte. Maar de rest (olijfolie,  gehakt, wortel, bleekselderij en tomaten, véél tomaten) pruttelde voor ons samen op het vuur. Pasta erbij, een portie voor onze jongste apart, de uien en het spek nog even door onze saus en even later smikkelden we samen van een heuse Italiaanse maaltijd. Deze spaghetti di Mama was met liefde bereid. Ik kook liever voor ons allemaal samen dan apart voor de vriezer!