puur eten bederft sneller

Eet alleen voedsel dat kan rotten. Dat is een rare eetregel, maar wel een om eens te overwegen!

Al jaren is het dunne boekje "Food Rules" van de Amerikaanse schrijver Michael Pollan mijn eetbijbel. Op een nuchtere, praktische manier en met veel gevoel voor humor vertelt Pollan wat je beter wel en beter niet kunt eten. Hij bedacht daarvoor 64 eetregels, de een nog simpeler en doeltreffender dan de ander.

Een van mijn favoriete eetregels is wel ‘Eet alleen voedsel dat kan rotten’. Het klinkt op het eerste gezicht wat smerig, want hoezo zou ik rottend voedsel willen eten? Maar ook deze wijsheid is weer een waarheid als een koe.

Want als ik een koe wil eten, moet ik redelijk snel zijn. Een runderlapje blijft tenslotte maar een paar dagen goed in de koelkast en het rundergehakt - voor door de bolognesesaus - is al snel niet meer veilig te eten. Ook producten als fruit, groenten, melk, brood, vis en verse kruiden gaan vroeg of laat rotten. Allemaal producten die puur en redelijk onbewerkt zijn.

Hoe anders zijn de producten uit de voedingsindustrie. Die zijn schier oneindig houdbaar. Een pak cornflakes gaat mee tot in de eeuwigheid, net zoals pakjes soep, chips, koekjes en potten mayonaise. Dat lukt alleen door toevoeging van conserveermiddelen, suiker en zout. En door het vervangen van vetten die snel kunnen oxideren (de gezonde vetten) door vetten die wat stabieler en ongezonder zijn. Nee, dan liever de verse, pure, "levende" producten. 

Opvallend is ook dat uit steeds meer onderzoek blijkt dat de gemene deler van gezonde voedingspatronen, juist die pure onbewerkte voeding is. Toch maar wat vaker boodschappen doen dan.

Karine