Snuffelen en proeven

Christel is diëtist en redacteur van PuurGezond.nl

Eigenlijk zijn er nog best veel overeenkomsten tussen het uitkiezen van een middelbare school en het ontdekken bij welke voeding je je goed voelt.

Nieuwsgierig stapten onze twee kinderen, mijn man en ik pasgeleden de drempel van een middelbare school over. We snuffelden, bekeken lesmateriaal, hingen organen terug in een torso, deden proefjes in het scheikundelokaal en spraken met docenten en leerlingen. En dat allemaal voor een eerste indruk. Onze dochter zit namelijk “pas” in groep 7, dus we hebben nog even voor ze een keuze moet maken. Maar voor het zover is, snuffelen we alvast. Zo weet zij wat ze over 1,5 jaar kan verwachten en verbazen wij ons als ouders over het tweetalig leren, gepersonaliseerd leren en het technasium. Er ging een wereld voor ons open!

Voor die 4, 5 of 6 jaar middelbare school die ze gaat volgen, verzamelen we dus heel veel informatie. We willen dat onze dochter voor een school kiest die écht bij haar past en waar zij zich thuis gaat voelen. En gezien de drukte op de open dagen hebben velen hetzelfde. Gek eigenlijk dat veel mensen dat met voeding of een dieet anders zien. Volgt de buurvrouw een dieet waar zij zich goed bij voelt? In no time zijn veel mensen overgehaald en gaan ze ook zo eten. Wat voor de buurvrouw werkt, zal immers voor iedereen wel goed zijn… Een flitsende reclame van een product waarmee je binnen enkele weken 10 kg gewicht verliest? Het klinkt allemaal zo mooi dat hele volksstammen het (zonder verder nadenken) uit gaan proberen en er flink geld aan uitgeven…. Vaak met het korte termijn in het achterhoofd.

Maar een gezond voedingspatroon aanleren is meer dan die korte termijn. Het is van invloed op hoe je lichaam zich “ontwikkelt” (langer dan 4, 5 of 6 jaar) en jouw toekomst. Mijn advies: ga dus snuffelen en proeven! Win informatie in bij mensen die er verstand van hebben. Diëtisten en gewichtsconsulenten bijvoorbeeld. Praat met mensen die hun voeding recent aanpasten, maar ook met mensen die de aanpassingen lang geleden deden. Is het een vaste gewoonte geworden? Proef eens van een recept of volg eens een menu, luister naar je lichaam, kijk wat voor jou vaste gewoonten kunnen worden en waar jij je fijn bij voelt. Toegegeven, dat hoeft niet ruim een jaar te duren zoals het kiezen voor een middelbare school. En je torso hoef je er ook niet voor te ontleden. Maar een paar weken nadenken over de voor jou beste aanpak, wat uitproberen en kijken of je je er fit door voelt en of je huid en haren glanzen, geeft een heel goede indruk!

508544500473500474500475507478 507479 505605
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
4  
Vind ik leuk
4
Geen reacties0
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:

Geen reacties

De Wereld van de Happy Pear

De wereld van de Happy Pear

Meer plantaardig eten is helemaal hot. En dat dat heel lekker kan zijn bewijzen de Ierse tweelingbroers David en Stephen Flynn in hun nieuwste boek.

Lees meer
Gezond koken voor één

Gezond koken voor één

Eet je vaak alleen en heb je behoefte aan recepten voor 1-persoonsporties dan is dit boek van de Belgische diëtist Sanne Mouha misschien wel iets voor jou.

Lees meer
Challenges werken!

Challenges werken!

Goede voornemens zijn zó 2010. Als je nu iets wilt veranderen dan stort je je op een challenge.  

Lees meer
Mari plukt de dag

Mari plukt de dag

Dit heerlijke en dikke kook-leesboek heeft als uitgangspunt: wat eten we vandaag? En gaat daarbij uit van geplukt uit je eigen tuin, die van je buren of gehaald uit het bos of veld. Dit verwerk je dan vervolgens in heerlijke, vegetarische gerechten.

Lees meer
Mary Stottelaar

Het is weer afvaltijd

Stromen jouw mailbox, Facebooktijdlijn en Instagram ook zo over van de berichten over hoe je nu toch eindelijk die fel begeerde slanke lijn kunt krijgen?

Lees meer
Een vriendin vertelde laatst dat de balsamicoazijn die ik heb geen echte balsamicoazijn is. Hoe kan dat nu?

Een vriendin vertelde laatst dat de balsamicoazijn die ik heb geen echte balsamicoazijn is. Hoe kan dat nu?

De ene balsamicoazijn is de andere niet. Er zijn soorten die gewoon in een fabriek worden gemaakt van natuurazijn die gezoet, ingedikt en gekleurd wordt met karamel. De fles en het etiket van die soorten kunnen je in de supermarkt wel heel erg...

Lees meer
Smaakmakers

Smaakmakers, koken met specerijen

Maak op smaak met …. Niet alleen met zout en peper als het aan Michael Sloff ligt. Nee volgens hem maak je op smaak met heel veel specerijen. Want die geven behalve smaak, ook geur, kleur en pit aan het eten. Sloff zou je kunnen kennen als...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Dit is het beste voornemen!

Minder drinken. Afvallen. Meer bewegen. Dat zijn wel de meest voorkomende goede voornemens. Je hoort nou nooit eens iemand zeggen: ik ga in 2018 heel goed naar mijn lichaam luisteren.

Terwijl dat natuurlijk een topvoornemen is.

Wanneer luister je...

Lees meer
Eetkalender 2018

Eetkalender 2018

‘Wat zullen we eten vanavond?’ die vraag stel jij je vast ook wel eens. De Eetkalender 2018 geeft je een jaar lang direct antwoord op die vraag. De kalender, van Francesca Kookt, bevat namelijk meer dan 200 recepten voor de doordeweekse dagen....

Lees meer
Puur! uit eten

Puur! uit eten

Op zoek naar (h)eerlijk eten en drinken buiten de deur? Neem dan eens een kijkje op de site van culinaire gids Puur! uit eten, met enkel biologische, fair traide en duurzame aanraders.  Op de site vind je restaurants, cateraars, boerenmarkten,...

Lees meer
Mary Stottelaar

Alle aandacht voor de kerstdis

De Goedheiligman heeft zijn hielen nog niet gelicht of we worden overspoeld door folders en reclames met de heerlijkste ingrediënten voor de gezelligste kerstdiners. Nee, ik ga nu niet schrijven hoe zeer ik me erger aan alle kant-en-klaar producten...

Lees meer
Het Zeeuwse mosselkookboek

Het Zeeuwse mosselkookboek

Je hebt liefhebbers en je hebt haters als het over mosselen gaat. Iets er tussenin ken ik eigenlijk niet. Voor al die liefhebbers is er een heel leuk nieuw boek van Bart van Olphen: het Zeeuwse mosselkookboek. Een boek vol lekkere en inspirerende...

Lees meer
Angela Severs

De overeenkomst tussen spruitjes en kruidnoten

Ik ben dol op seizoensproducten. Zoals spruitjes. Zodra ik die bittere groene balletjes in de winkel zie, loopt het water me al in de mond en tot de laatste snik – ergens in maart of zo - eet ik ze wekelijks (wat mijn kinderen me niet in dank...

Lees meer
Slim zonder pakjes en zakjes

Slim zonder pakjes en zakjes

Karin Luiten is al vanaf het eerste uur ambassadeur van PuurGezond. Zij heeft een nieuw boek uit: “Slim zonder pakjes & zakjes”. Het is een boek naar ons hart: koken zonder pakjes en zakjes, maar dan ook nog met restjes. Hartstikke duurzaam.

Karin...

Lees meer
Mary Stottelaar

Babybillenbrood

Mensen die mij goed kennen, brengen graag een culinair cadeautje voor me mee als ze me willen verwennen. Niets leuker dan dat! Van een lekkere fles olijfolie tot een potje speciale mosterd en van een zak vers geplukte paddenstoelen tot enkele...

Lees meer
Pannenkoekdag

Pannenkoekdag– 60 gezonde recepten voor elk moment van de dag

Kun je elke dag pannenkoeken eten? Met dit pannenkoekboek wel! Het bevat gezonde recepten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoor.

De auteurs gebruiken meelsoorten die volwaardig zijn, zoals volkoren tarwemeel, roggemeel, boekweitmeel en...

Lees meer

De dooreetfactor

Voedingstabellen, sommige mensen zijn er dol op. Leuk, opzoeken hoeveel calorieën een moorkop is, of een punt appeltaart! Of serieus kijken naar vezels, vitamines, mineralen of goede vetten. Er zijn apps met tabellen, er zijn boekjes, er is de...

Lees meer
Donna hay basics to brilliance

Basics to Brilliance

Bij PuurGezond zijn we al jaren fan van de Australische kok Donna Hay. Ze verstaat de kunst om eenvoudige recepten te maken, met vaak maar weinig ingrediënten. En die recepten pakken toch altijd zo uit dat je je vingers erbij aflikt.

Dit prachtige...

Lees meer
PuurGezond boek wordt gedrukt

Video: nieuw PuurGezond boek in druk

Het nieuwe PuurGezondboek "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht" wordt gedrukt. We geven je een kleine sfeerimpressie in deze video.Wil je het boek bestellen? Dat kan al in onze webwinkel. Met kortingscode INZICHT bestel je nu zonder...

Lees meer
Mary Stottelaar

Geef jezelf dat inzicht

Afgevallen, een slanker figuur en een betere conditie? Dan straal je waarschijnlijk net zo als die vriendin van mij die afgevallen is. En terecht, want afvallen en een goed gewicht bereiken is iets om trots op te zijn. Het is een prachtprestatie die...

Lees meer