Mary Stottelaar
Mary Stottelaar is redacteur van PuurGezond, diëtist, tekstschrijver en kookgek

Raw juices, boerenkoolsmoothies en  superfoods zijn verleden tijd. Tenminste, dat zeggen veel trendwatchers. Ze kondigen aan dat 2017 het jaar van het gewone eten wordt.

Maar…. Wás het nou allemaal wel zo’n hype? Ja, op Instagram en Facebook struikelde je in 2016 over de gezonde ontbijtjes, smoothies en sapjes. Je zag daar ook ‘suikervrije’ taarten en koekjes (met kokosbloemsuiker, dat dan weer wel), raw chocolatdrinks en tumeric lattes.

Maar hoe zit dat in real life? Ken je een buurvrouw, vriend of familielid die echt zo eet en drinkt? Wees eerlijk: superfoods zijn vooral superduur en rauwe boerenkool, chiazaad of gojibessen zijn ook helemaal niet zo lekker. Logisch dat ze op hun retour zijn.

Terug naar de stamppot dus. Er zijn zelfs trendwatchers die voorspellen dat 2017 het jaar van de groenten wordt. Kijk, daar fleur ik van op! Groente in de hoofdrol! Ik krijg visioenen van maaltijden met niet één, niet twee maar drie soorten groente op het bord. Ik zie lunches bestaande uit grote kommen groentesoep, bowls  met lekkere salades en groentesapjes bij de tosti. Ik denk zelfs aan voorzichtige stappen naar groente bij het ontbijt. Bij de gebakken eieren bijvoorbeeld of  in de hartige pannenkoekjes. 

Leuk die voorspelling, maar bij PuurGezond propageren we dit al jaren. Elke dag 300-400 gram groente, dat is onze aanbeveling. Met de trendwatchers aan onze zijde wordt het vast een groen(te) jaar!