uien die geschild worden

Hoe vaak gebruik jij uien? Mary zou niet kunnen leven zonder uien.

Wat kost het nou: een ui. Met voor een euro aan uien kun je een heerlijke maaltijd op tafel zetten. Elke dag gebruik ik op de een of andere manier wel een ui bij het eten. Alleen de geur al van in de olijfolie gesmoorde gesnipperde uien! Steevast komt dan de opmerking: 'Wat ruikt het lekker, wat eten we?'

Bij Puurgezond houden we van groenten. Veel groenten eten is de basis van een PuurGezond eetpatroon. We gaan uit van 300 tot 400 gram groente per dag, omdat je daarmee je voeding een boost aan vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels geeft. Door uien te gebruiken als extra smaakmaker haal je gemakkelijk die 300- 400 gram. Uien peppen je maaltijden op zonder als “groenten” aan te voelen: een gesnipperd uitje in de jus of saus, bosuitjes door een salade of gesnipperd op een soep, een gefruit uitje in de omelet bij de lunch….

En natuurlijk kun je uien ook nog de hoofdrol geven. Mijn oma maakte vroeger een uienstamppot door een grote hoeveelheid bruin gebakken uien door de aardappels te stampen. Als kind was ik er gek op. Ook lekker is natuurlijk Franse uiensoep. of een salade van ingelegde uien. Ook in een hachee spelen uien een grote rol. Laatst heb ik een heerlijke uientaart gemaakt uit de zuid-Franse keuken. De pissaladiére. Zo lekker!

Door een ui te gebruiken, voeg je op een natuurlijke manier heel veel smaak toe aan je eten en heb je geen kunstmatige trucjes nodig voor meer smaak. Daarnaast zijn uien ook nog eens verrassend gezond en komen ze meestal lekker van Hollandse bodem. Hoe PuurGezond wil je het hebben? Niet gek dus dat de ui prominent aanwezig is in ons PuurGezond logo

Mary

 

Mary Stottelaar een van de redacteuren van PuurGezond en altijd bezig met het bedenken van lekkere gezonde recepten. Veel van die recepten (100 stuks) staan in het boek "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht" Te koop in onze webshop.