Verleiden op z’n Zweeds

Natuurlijk doet de oude vertrouwde boerenkoolstamppot het altijd goed als het koud is. Heerlijk op een echt koude herfst- of winterdag! Hoewel…. ‘Jansons frestelse’ oftewel Jansons Temptation, een klassieker uit de Zweedse keuken,  gooit ook heel hoge ogen.  Ik heb het recept ooit gekregen van een Zweedse vriendin die net zo gek is op koken als ik. We probeerden elkaar altijd te overtroeven met lekkere recepten. Jansons Frestelse heeft zij de eerste keer voor mij en mijn gezin bereid op een koude herfstavond. Kaarsen op tafel, kinderen met hoogrode konen van het buitenspelen rond de tafel en die grote geurende ovenschaal er midden op. Sindsdien is het bij ons een blijver! Het is echt heel eenvoudig te maken en veel heb je er niet voor nodig: aardappelen, uien, ansjovis, room en een beetje geduld.

Voor deze schotel verwarm je de oven voor op 180 graden. Rasp aardappelen (1 kilo voor 4-5 personen) heel grof. Snijd 3 grote uien in reepjes. Meng de aardappelen met de uien, flink peper en leg het in een ovenschaal. Stop er stukjes ansjovis tussen, ongeveer 2 blikjes. Giet er dan 750 ml slagroom over (tja dit is geen mager gerecht hoor!) en sprenkel de olie van de blikjes ansjovis erover. Zet de schotel een uur in de oven. Eerste helft afgedekt, het laatste half uur laat je de schotel een lekker bruin korstje krijgen.