Veel groenten eten is PuurGezond. Toch hoef je niet elke dag een berg sla te eten zegt mary in haar blog. 

'Ik lust geen groenten'. Echt, dat zei de man achter de toonbank van het plaatselijke postagentschap. En dat nadat hij me net had verteld dat hij een paar weken afwezig was geweest vanwege een hartaanval. Hij had in het ziekenhuis gelegen en was nu aan het revalideren. En ja, de dokter had gezegd dat hij moest afvallen, eigenlijk al jaren. 'Ik ga toch eens kijken op die website PuurGezond waarvan je altijd die pakketjes brengt.' Ik gaf hem uitleg. Ja, koken zonder pakjes en zakjes, daar was hij helemaal voor. Vers is veel lekkerder….  Maar veel groenten…. hij trok een vies gezicht.

Uit onderzoek blijkt: veel groenten en fruit beschermt tegen hart- en vaatziekten, tegen kanker en zelfs tegen overlijden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een groot Brits onderzoek. Hoe meer groenten en fruit mensen aten, hoe kleiner de kans was op kanker en hart- en vaatziekten. De mensen die veel groenten en fruit aten, hadden al met al een kleinere kans op overlijden dan mensen die het nauwelijks aten. En met veel groenten en fruit bedoelden de onderzoekers ook écht veel. Ze hebben het over 560 gram groenten en fruit per dag. Dat zijn echt heel ruime porties. Zeker als je bekijkt dat er over het algemeen heel veel minder gegeten wordt. In Engeland dus, maar ook bij ons. Heel veel mensen komen niet veel verder dan 1 of 2 opscheplepels groenten bij de warme maaltijd. En niet eens bij elke warme maaltijd, want als je patat eet of een pizza, dan zitten daar meestal geen groenten bij.

Zelf kook ik al jaren volgens de PuurGezond basisbeginselen: met heel veel groenten. Op de een of andere manier krijgen mensen dan altijd visioenen van bergen sla. Maar bergen sla eet ik eigenlijk niet zo vaak. In mijn keuken verdwijnen de groenten bijna ongemerkt in het eten. In de tomatensaus voor over de spaghetti gaat al snel een kilo tomaten, in een courgettesoep gaan 3 flinke courgettes en voor een heerlijke caponata gebruik ik 4 grote aubergines.

Ik gebruik dagelijks voor 2 personen wel 1 kilo groenten. Met gemak. Dat komt ook omdat ik bij de lunch groentesoep of salades eet, af en toe tomaat bij het ontbijt en vaak wat rauwkost tussendoor. Groenten zijn echt mijn basis. Maar je moet het natuurlijk wel lekker maken…..Misschien nodig ik mijn vriendelijke postagentschapman eens uit voor een PuurGezond groentediner bij mij thuis. 

 

Mary

Lees het boek van Mary: “7 inzichten voor een blijvend goed gewicht”. Dit boek helpt je in de strijd tegen de kilo’s die er vaak zo stiekem bijkomen. Je leert hoe je je gezonde eet- en leefgewoonten kunt blijven volhouden op de lange termijn.

7 inzichten voor een blijvend goed gewicht geeft je de kennis die je nodig hebt om een blijvend gezond gewicht te bereiken. De 3 weekmenu’s in dit boek geven je een houvast bij het volgen van een PuurGezond eetpatroon. En met de 100 PuurGezonde recepten uit dit boek gaat je dat vast lukken! Het boek is te koop in onze webwinkel.