Is de Turk wel zo lief?

Ineens kreeg ik mail van een boze boer, naar aanleiding van mijn column hier waarin ik de loftrompet stak over mijn Turkse winkel. Dat was allemaal goed en aardig, vond deze man, maar realiseerde ik me wel dat de Turk helemaal niet zo lief was voor de boeren? Nog minder lief dan de super?

Hoe dat...

Lees meer

Leed en zonde

"K*t!", zag ik haar schrijven op Twitter. "Van de week twee keer gebarbecued en al mijn dieetresultaten van de hele maand weer om zeep!". Ze is de enige niet. Je ziet en hoort regelmatig dit soort gefrustreerde kreten.

"Dieetleed" is dan een woord dat je vaak hoort, net als "zonde". Het leven...

Lees meer

Mijn Turk en ik

Ik ga de laatste tijd niet zo vaak meer naar de supermarkt. Niet zo raar natuurlijk, want in het kader van de research voor mijn boek "Weg van de supermarkt" dat -ik ga het één keer pluggen- op 1 september dit jaar verschijnt, had ik me voorgenomen een half jaar lang geen eten in de supermarkt te...

Lees meer

Nieuw!

Ik heb de reputatie van een online mopperkont, dus ik heb niets te verliezen als ik de brombeer in mij maar weer eens gewoon ruim baan geef. Want inderdaad: ik heb weer eens iets om over te zeuren.

Dat iets is nieuw. Nee, niet als in een nieuw iets. Mijn irritatie is al wat ouder maar heeft te...

Lees meer

Alles wordt anders

Deze column wordt ánders. Ik heb namelijk een goed voornemen, en dat goede voornemen is dat ik de hele maand januari geen stukjes schrijf waar het a-woord in voorkomt. Zo. Dan weet u dat en hou ik er meteen ook weer resoluut over op.

Wel wil ik even zeggen dat 2014 een interessant jaar gaat worden....

Lees meer

Tijd voor een nieuwe foto

Ik ga vandaag even iets persoonlijker worden op deze virtuele plek. Dat moet mogen, voor een keer, vooral als het erom gaat de kernwaarden van puurgezond.nl in de praktijk te illustreren.

Vooropgesteld, de foto van mij die bij dit stukje staat, is genomen door Annemieke Dubbeldeman, die dit vak...

Lees meer

Alle dagen truffel?

Ik ga er geen doekjes om winden: het is ontzettend fijn om een eetschrijver te zijn. Allerlei dingen die ik zó graag doe dat ik er in een ander leven nog wel geld voor bij zou willen betalen, kan ik de hele dag door doen. Omdat ik er dus voor betaald krijg.

Toch heeft het ook zijn vreemde kantjes....

Lees meer

Elke dag

Kook jij elke dag?’. Mijn bezoek kon het niet geloven. Echt elke dag gewoon iets op het fornuis, zonder dat er een blikje, potje, pakje of zakje aan te pas komt. Waar háálde ik al die tijd en zin toch vandaan?

Ik maak het nog sterker: een groot deel van de dagen kook ik twee keer, want voor het...

Lees meer

Pindakaascultuur

Van de week sprak ik met een teleurgestelde restaurateur. Nu heeft de modale restaurateur dezer dagen sowieso niet veel reden tot juichen, maar deze man had geprobeerd iets van de grond te krijgen. En dat was mislukt.

Wat hij had geprobeerd was niet eens zo spectaculair: hij had zijn restaurant een...

Lees meer

Hoezo zwaar?

Het Voedingscentrum kan mij de bout hachelen.

Zo. Niets beter dan een mooie binnenkomer. Het is trouwens een onsmakelijke aanbeveling, dat hachelen van andermans bout, maar dat laat ik lezers die de ins en outs van dit stukje volkswijsheid niet kennen graag even zelf naslaan. Ik ga het hier houden...

Lees meer

Uni-melk

"Néé", gilde het jongetje in de ontbijtzaal van het Zwitserse wintersporthotel. "Néé! Ik wil geen eieren! Ik lust geen eieren!!"

Zijn vader keek of hij het in Keulen hoorde donderen. "Lust jij geen eieren, knul? Je bent toch altijd dol op eieren? Neem nou lekker een eitje". "Néé", riep het ventje...

Lees meer

Liever naar de poelier

Je ziet door de bomen het bos niet meer. Goed, de supermarktkip is onder zware druk van de publieke opinie aan het "ontploffen"—ik maak me niet de illusie dat ik dat met mijn column hier bewerkstelligd heb—maar we kennen onze grootgrutters: als het ergens nóg een dubbeltje goedkoper kan, zullen ze...

Lees meer