man snijdt groenten, kind kijkt toe

Wie kent niet de hond van de onderzoeker Pavlov? Die hond ging al kwijlen als de etensbel ging. Karine heeft goed nieuws: wij zijn als die hond.   

Al voordat we gaan eten, gaat onze spijsvertering namelijk "aan".

Het begint al bij het boodschappen doen, maar zeker bij de groenten snijden en het roeren in de pannen. Ons lichaam gaat zich dan voorbereiden op het voedsel dat eraan komt. Niet alleen in de mond, door extra speeksel aan te maken (‘Het water loopt me in de mond!’), maar ook al in de maag en darmen.

Zien en ruiken
Ons maagdarmkanaal komt dus niet pas in actie bij het eten zelf. Het begint al door het zien en ruiken van voedsel of door het treffen van voorbereidingen voor het eten. Wist je dat Pavlov nog een ander onderzoek heeft gedaan? Hij voerde honden via een sonde. Als ze "onverwacht" voeding kregen via de sonde, bleef het voedsel langer in de maag. Als ze sondevoeding kregen op het moment dat ze dat ook hadden verwacht, dan verliep de spijsvertering beter.

Slimme darmen
De hele spijsvertering is namelijk een ingenieus systeem, en ons maagdarmkanaal is hartstikke slim. Zo is er bijvoorbeeld de gastrocolische reflex (gastro is maag en colon is dikke darm). Als er voedsel in de maag komt, gaat de dikke darm alvast samentrekken en moet je naar het toilet. Zo wordt er letterlijk ruimte gecreëerd voor nieuw voedsel. Bij kinderen is die reflex nog sterk aanwezig: daarom poept een baby vaak al tijdens het drinken aan de borst! Andersom werkt het ook: als jij je ontlasting ophoudt omdat het “niet netjes” is om tijdens de maaltijd naar de wc te gaan, worden er minder spijsverteringssappen aangemaakt in de darm en blijft het voedsel langer in de maag.

Help je spijsvertering
Wat is nou de moraal van dit verhaal over de honden van Pavlov en over poepen tijdens de maaltijd? Dat je je spijsvertering kunt helpen. Bij kant-en-klaarmaaltijden of een maaltijd die je thuis laat bezorgen, krijgt je spijsvertering geen kans om zich goed voor te bereiden. Fastfood is vaak ook zo bereid dat je er nauwelijks op hoeft te kauwen. Voor je het weet, is de maaltijd voorbij en is je spijsvertering nauwelijks wakker geschud. Maar als je zelf boodschappen doet, PuurGezond kookt, de lekkere etensluchtjes opsnuift en de tafel dekt, dan is je lichaam helemaal voorbereid op een goede spijsvertering.

Je eet niet snel teveel
Groot pluspunt is ook dat je door al het koken en eten van een zelfbereide maaltijd ook beter verzadigd raakt. Want ook je hersenen doen mee in het proces en die maken eerder hormonen aan die het seintje geven dat je genoeg hebt gegeten. Dus zelf koken helpt zowel je spijsvertering én het zorgt ervoor dat je niet teveel eet. Dit alles geldt overigens ook voor je kinderen. Laat die dus meekoken, roeren in de pan en de tafel dekken: allemaal goed voor hun spijsvertering en verzadiging. En als ze geen zin hebben om de tafel te dekken? Zeg gewoon dat het moet van Pavlov.

Karine

Karine is redacteur bij PuurGezond. Ze schreef de boeken "PuurGezond Slank in 8 stappen" en "Eet meer". Samen met internist Hanno Pijl schreef ze boeken over diabetes en hart- en vaatziekten. Karine houdt enorm van schrijven, van de duinen en van nieuwe ideeën bedenken.

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.