hand in schaaltje met snoep

Hoe vaak per dag eet jij iets? Onze redacteur Mary ziet overal eetverleidingen

Spaghetti, zalmwrap, pizza, broodje kaas, brownie, milkshake, iced coffee, Italiaanse bol gezond, kaasstengel, ijs, roomkaasbagel, stokbroodje ham, frites, candybars, chips, drop, stroopwafel, saucijzenbroodje, frisdrank, bonbons……. Dit is wat je als treinreiziger allemaal moet weerstaan als je op Centraal Station Amsterdam van spoor 2 naar spoor 12 loopt. De ene eettent nog aantrekkelijker dan de andere en je moet ze allemaal voorbij zien te komen. Vooral met een vijf-uur-hele-dag-gewerkt-gevoel in de maag en de wetenschap dat je de komende anderhalf uur nog niet thuis bent, is dat echt een vreselijke opgave. Maar ook als je ’s ochtends uit de trein stapt en niet lang daarvoor je ontbijt nog at.

Eten is overal

Dit gebeurt niet alleen op stations. Eten is overal. Een dagje naar een stad, of naar een pretpark, of naar een museum, of een avondje naar de film: altijd is er ook eten te koop. Ook in kantines op werk en school en zelfs thuis is er altijd wel iets te snacken bij de hand. En met zijn allen doen we dat ook volop. Want het is lekker en ook zo gezellig toch om ook nog even wat te eten. Het gevolg is dat ongeveer een derde van wat we op een dag binnenkrijgen uit tussendoortjes bestaat. En dat is best veel.

200 eetbeslissingen

Voor je lichaam is dat  allemaal niet zo “fantastisch”. Het is niet alleen slecht voor je gewicht, ook ben je in je hoofd constant met eten bezig: wat ga je kiezen, waar heb je trek in, moet je wel iets nemen, of kan je nog beter even wachten? Wist je dat je op een dag wel 200 van zulke eetbeslissingen neemt? Je zou er moe van worden. En voor de stofwisseling is dat voortdurend eten al helemaal geen feest. Je stofwisseling staat constant “aan”. Want steeds weer is er eten dat verteerd moet worden. Dat zorgt voor een constante glucosestroom door je bloed en als gevolg daarvan een contante aanmaak van insuline. Dit hormoon remt de vetafbraak dus dat maakt het lastiger om af te vallen. En dat terwijl je stofwisseling, je maag en ook je darmen juist ook af en toe even op adem willen komen.

Eetrust

Daarom is het belangrijk je lijf rust te gunnen: Eetrust wel te verstaan. De oplossing ligt in 3 maaltijden per dag. Als je kiest voor 3 goed vullende maaltijden dan heeft je lichaam eigenlijk geen tussendoortjes nodig. Sterker nog, dan voel je geen behoefte aan tussendoortjes. Dat geeft rust: rust in je hoofd want je hoeft niet over tussendoortjes eten na te denken, rust voor je stofwisseling en rust voor je gewicht. Gun jezelf dus eens Eetrust!

Mary

Wil je hier meer over weten? Wij hebben een korte digitale cursus Eetrust gemaakt. Je kunt deze download kopen in onze webshop. 20 pagina’s vol uitleg, tips, praktische adviezen voor die vullende maaltijden en een voorbeeldmenu van hoe je Eetrust aanpakt.

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.