Blog over havermelk

“Yuppen drinken havermelk en doen aan yoga”, zo kopte laatst een landelijk dagblad. Toevallig had ik net een yogamat en een online yoga-abonnement aangeschaft, dus ik voelde me deels betrapt. Moest ik nu ook aan de havermelk*?

Ik dacht er over na en deed wat onderzoek. En ik besloot uiteindelijk om havermelk niet in mijn PuurGezonde koelkast neer te zetten.

Waarom dan niet? Ik geef je mijn overwegingen.

Laten we met het positieve beginnen. Havermelk is best lekker. Het heeft iets zoetigs, en komt vooral goed tot zijn recht in een koffie verkeerd. Je kunt het ook prima gebruiken voor toetjes, sauzen en pappen. Het tweede grote voordeel van havermelk is natuurlijk dat er voor het maken van havermelk geen kalfjes geboren hoeven te worden en geen koeien hoeven te worden gemolken. Aan havermelk komt geen dierenleed te pas. Dit zijn 2 uitstekende argumenten om havermelk te drinken.

Maar dan. Als diëtist kijk ik ook naar de voedingswaarde. En omdat je de havermelk gebruikt in plaats van gewone melk vergelijk ik het ook met gewone koemelk. En dan kan ik echt niet enthousiast worden. Havermelk bevat nauwelijks eiwitten (1 gram per 100 milliliter, tegenover 5 gram in koemelk) en de voedingswaarde moet worden opgekrikt met extra toegevoegde vitamines en mineralen om het nog een beetje op koemelk te laten lijken. Ten tweede is havermelk uit een pak een geknutseld product. Als je kijkt naar de ingrediënten, zie je dat. Een liter havermelk bevat water, 10% haver en verder koolzaadolie, calciumcarbonaat, calciumfosfaten, zout, vitaminen (D2, riboflavine, B12) en kaliumjodide. Past zo’n geknutseld product bij PuurGezond? Nee. Volgens de maatstaven van de Wereldgezondheidsorganisatie is havermelk een “ultraprocessed food”, en dat zijn niet de producten met een goede naam. Verder is de prijs stevig, zelfs duurder dan biologische koemelk. Logisch als je bekijkt hoeveel marketing er voor nodig om iedereen over te halen havermelk te gaan drinken…

Weet je wat het is? Ik vind havermout een prachtig, PuurGezond product. Je kunt er pap of granola mee maken, pannenkoeken of brood van bakken (we hebben er heel veel leuke recepten mee, samengevoegd in een handige download). Het is zelfs leuk om een keertje te proberen om zelf havermelk te maken.

Maar of je nou per se die geknutselde havermelk moet drinken, die door alle marketing een supergezond imago heeft gekregen? Als je geen gewone melk wilt drinken vanwege dierenleed, zorg dan dat je op een andere manier je voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat is mijn PuurGezonde mening. Even goede vrienden overigens, als jij wél graag een latte met havermelk drinkt. Met of zonder yogamat.

(*Men mag – geloof ik – geen havermelk zeggen van de zuivelpolitie. Omwille van de leesbaarheid van deze blog doe ik het toch maar even.)

Karine


Karine is redacteur bij PuurGezond. Ze schreef de boeken "PuurGezond Slank in 8 stappen" en "Eet meer". Samen met internist Hanno Pijl schreef ze boeken over diabetes en hart- en vaatziekten. Karine houdt enorm van schrijven, van de duinen en van nieuwe ideeën bedenken.

We hebben onze kennis over gezond eten en gezond bewegen voor gezond ouder worden gebundeld en er een e-book met een cursus van gemaakt. Daarmee ben je snel op de hoogte over wat jij zelf kunt doen om gezond ouder te worden.Schaf nu aan in onze webwinkel

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.