Jazeker vindt Mary in deze blog: als je er (ook) veel groenten op legt.

We zijn langzamerhand een barbecueland aan het worden. De zon hoeft maar even te schijnen en de supermarkten liggen vol met kant-en-klare spiesjes en gemarineerde speklapjes voor op de barbecue.  En als je in de vroege avond door de wijk een wandelingetje maakt, grote kans dat je dan ergens een barbecue ruikt. 

Ik vind het ook heerlijk om de barbecue aan te steken. Lekker buiten kokkerellen, voor mij hoeft de zon daarbij niet eens te schijnen. Gewoon standaard de bbq in de tuin, of op de veranda of het balkon. Startklaar om elke dag gebruikt te worden. Lekker! En dan heb ik het niet over het roosteren van worsten, speklapjes en hamburgers. Er is zoveel meer lekkers voor op de bbq. Vis bijvoorbeeld of groente.

Groente? Ja groente! Want als er een lekkere manier is van groente bereiden dan is het wel roosteren. Je kunt plakken aubergine, courgette of paprika zo op het rooster leggen en roosteren. Maar ik heb een tijdje geleden ook een fantastische groente-roostermand gekocht. De mand kan zo op de bbq. Gevuld met wat je maar wilt. In grove stukken gesneden aubergine, courgette en tomaat bijvoorbeeld. Of wat dacht je van de combinatie venkel en tomaat. Afgelopen weekend heb ik de mand gevuld met in stukken gesneden paprika en gehalveerde groene asperges. Dit besprenkeld met olijfolie en op het rooster gezet. Na een minuut of 10 begon de groente gaar te worden. Toen heb ik een schaal voorgegaarde aardappelpartjes (met schil) erdoor geschept, met rozemarijn. De mand weer terug op de bbq en af en toe omscheppend alles gaar en warm laten worden. Bestrooid met wat vers gemalen peper, lekker bij een gegrilde steak of een zalmmoot. Maar natuurlijk ook heerlijk om zo van te genieten. Ik weet in elk geval zeker dat ik nog veel vaker aan de groentebarbecue ga deze zomer.

Mary Stottelaar

 

PS Heb je geen groente-roostermand, dit kan ook op barbecueschalen of bakjes voor eenmalig gebruik (wel wat minder duurzaam natuurlijk) 

Mary is diëtist en het kooktalent van PuurGezond. Ze kookt heel graag met pure Hollandse ingrediënten, leest veel kookboeken en heeft het PuurGezond boek "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht" geschreven. In dit boek staan 100 van haar lekkerste recepten. Natuurlijk boordevol groenten.