image-10205

Liefde gaat door de maag. Maar doe je er echt goed aan als je je kind allerlei tussendoortjes meegeeft naar school? Nu de scholen weer begonnen zijn, pleit Karine voor tussendoorloze schooldagen.

Laatst zag ik weer eens een oude klassenfoto. Behalve een scheut van weemoed (wat was dat toch een leuke kleine basisschool en wat was meester Nibbering toch een aparte vogel!), viel me ook iets anders op. We waren broodmager. We hadden onzichtbare buikjes, dunne beentjes en strakke kinnen. Gespierde spijkers, stuk voor stuk.

Hoe anders zijn de klassenfoto’s van nu. Het gros van de kinderen heeft gelukkig (nog) geen overgewicht, maar het vlees zit beslist weelderiger op de ribben. Als de ribben überhaupt al te zien zijn!

Nu ben ik normaal gesproken optimistisch van aard en meestal het zonnetje in huis. Maar de toename van kinderen met overgewicht baart me echt zorgen. Er groeit een generatie op met een lagere levensverwachting dan die van hun ouders. Met ziektes en gekwakkel in het vooruitzicht en ook nog een verhoogde kans op onvruchtbaarheid. Dat is ernstig. Heel ernstig.

Hoe is dat zo gekomen? Laat ik even terug gaan naar dat schoolplein in 1974. We namen geen van allen een koek of limonade mee naar school. We liepen elke ochtend naar school en gingen ook tussen de middag (te voet!) naar huis om te lunchen. En we hadden nog geen computer of nintendo. Er was nog niet eens internet! (Ineens voel ik me oud).

Natuurlijk hoeven we niet terug naar vroeger. Maar voor een ding zou ik wel willen pleiten. Een snelle maatregel, die niets kost en eenvoudig is in te voeren. Weg met het schooltussendoortje! Zo’n koek en pakje drinken levert namelijk al snel net zoveel calorieën als een ontbijt. Het is absolute nonsens dat een kind na een normaal ontbijt na een uurtje rekenen alweer nieuwe calorieën nodig heeft. Zeker niet als de weg naar school zittend is afgelegd achter op de autobank.

Ik pleit daarom voor een tussendoorloze schooldag. Heb je dorst? Drink maar uit de kraan. Heb je honger? Neem maar een extra boterham, straks bij de lunch. Laat de magen maar zachtjes knorren. Dat is helemaal niet erg.

De zoon van een vriendin doet het al. Hij neemt nooit een tussendoortje mee naar school, hij heeft een luie inborst, het is hem teveel moeite. Laatst werd hij erop aangesproken door de juf: ‘Voortaan moet je iets mee naar school, want zonder tussendoortje mis je een heel belangrijke maaltijd van de dag.’

Ik bedoel maar, we slaan door. En we creëren problemen die er niet zouden  moeten zijn. Weg met de koeken en de pakjes! Wie doet mee?

Karine

Eetrust is een eetpatroon dat leidt tot rust in je hoofd en in je buik. Bovendien helpt Eetrust mee bij het behalen of behouden van een gewicht dat bij je past. Het is een manier van eten waarbij je jezelf goed voedt. In deze korte cursus leggen we je er alles over uit. Je koopt de PuurGezond cursus Eetrust voor € 9,50 in onze webshop.

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.