Corona heeft iets veranderd in mijn keuken. Of beter: in mijn ritme.

Rustig pel ik vier rode uien. Wat hebben ze toch een mooie kleur! Ik snij ze in dunne ringen. Scheutje olijfolie in de koekenpan, vuur laag en de uien erin. Sudderen. Roeren. Scheutje balsamico. Roeren. Nog meer sudderen. Ik neem de tijd en daardoor worden de uien zalig zacht en zoet.

Corona heeft iets veranderd in mijn keuken. Of beter: in mijn ritme. Nu het leven noodgedwongen een beetje op een sudderpitje staat, draai ik letterlijk de pitten van mijn gasfornuis wat lager. Voor tomatensaus, bolognese, soepen of een vega bolognese met linzen. Of ik neem de tijd voor grote porties geroosterde groenten uit de oven (zoals deze tian met bietjes en zoete aardappel) of een uitgebreide salade bij de lunch. Overnights oats of hangop voor het ontbijt. Slow cooking dus, dankzij mijn nieuwe ritme.

Dat levert veel op. Meer smaak vooral, want sudderen zorgt dat smaken intenser worden. Meer plezier, want het is veel fijner om te koken zonder race tegen de klok. En uiteindelijk… ben ik net zoveel tijd kwijt. Want bij slow cooking doen je fornuis en de oven en de koelkast het echte werk, en hoef je nauwelijks in te grijpen. Je moet alleen wat eerder beginnen met de bereiding. Of je eet gewoon een stuk later. Want ook dát is bij mij veranderd sinds corona.

Karine
 

Karine is redacteur bij PuurGezond. Ze schreef de boeken "PuurGezond Slank in 8 stappen" en "Eet meer". Samen met internist Hanno Pijl schreef ze boeken over diabetes en hart- en vaatziekten. Karine houdt enorm van schrijven, van de duinen en van nieuwe ideeën bedenken.

Ook wat meer rust in je hoofd en in de keuken? Karine schreef de digitale cursus “Hoe kan ik mindful eten?