Moeten we “de strijd” aan gaan met overgewicht? Nee, vindt Mary. In deze blog schrijft ze waarom.

Het Voedingscentrum stuurde een nieuwsbrief met als titel: Strijd tegen overgewicht! Dat is ferme taal. Door de kilo’s die we massaal te veel met ons meetorsen, hebben we een grotere kans op diabetes, hart- en vaatziekten en ook virusinfecties als corona. Er moet nu echt iets gebeuren.

Natuurlijk is het een goede zaak als we allemaal wat gezondheidsbewuster worden. En wat zou het mooi zijn als de gemiddelde BMI afneemt, maar om het nu een strijd te noemen? Strijden is zo agressief, het geeft zo’n oorlogsgevoel, het roept een vijand op. Wie zou die vijand dan moeten zijn? Ben je het zelf? Is het je lichaam? Zijn het je eetgewoonten?

Strijden onderstreept alleen maar de moeizame relatie die je misschien al hebt met je lichaam en met eten. Heb je een hekel aan je lichaam, kijk je liever niet in de spiegel, en al helemaal niet als je naakt bent? En welke (on)bewuste regels hanteer je rondom eten? Deel je producten in in goed en fout, tel je calorieën? Of heb je het over zondigen, cheat days en guilty pleasures? Dan ben je al hard met strijden bezig. Zo’n strijd kan alleen maar tot negativiteit leiden.

Begraaf die strijdbijl! Eten zou niet iets moeten zijn waarover je je schuldig moet voelen. Eten is bedoeld om je lichaam van voedingsstoffen te voorzien en om van te genieten. Geen strijd, maar vrede! Geen negativiteit, maar positiviteit!

Ben je bang dat deze vrede in de praktijk leidt tot ongegeneerd schransen? Ik beloof je dat het meevalt. Als je gaat voor een liefdevolle benadering van je lichaam en je eetgewoonten dan ga je beter luisteren naar je lichaam. Heb je wel echt trek? Heeft je lichaam nu echt iets nodig? Waar heb je nu echt zin in en wat vind je nu echt lekker? Dan ontdek je dat je wel echt kunt genieten van een klein stukje pure chocolade en dat je niet geniet van die hele rol koekjes die je haast gedachteloos wegknaagt. Dan ontdek je dat je met smaak en plezier eet van een heerlijke zelfgemaakte pastasaus, en niet van die kant-en-klare pizza uit de oven. En soms dus juist wel van die pizza, maar dan zonder “schuldgevoel”.

Gun jezelf een leven zonder strijd, zonder eetregels, zonder verboden en zonder zonde. Gun jezelf te genieten van eten. Pas uit vrede komt de werkelijke verandering.

Mary

 

Bij PuurGezond benaderen we eten altijd positief. PuurGezond kent geen verboden en eetregels. Bij PuurGezond kies je voor onbewerkte en volwaardige producten die je veel voedingstoffen leveren. Bij PuurGezond helpen we je het zelf koken onder de knie te krijgen via onze heerlijk pure recepten en kookvideo’s. In het boek “Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond” laten we zien dat het draait om eten waar je echt energie van krijgt. Lekkere maaltijden die je honger goed stillen. Eten waarvan je geniet.

Mary is diëtist en het kooktalent van PuurGezond. Ze kookt heel graag met pure Hollandse ingrediënten, leest veel kookboeken en heeft het PuurGezond boek "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht" geschreven. In dit boek staan 100 van haar lekkerste recepten. Natuurlijk boordevol groenten.

Tips:

  • Wil je hulp bij het op een PuurGezonde manier gaan genieten van eten? Onze PuurGezond professionals helpen je graag op weg. Je vindt er vast een bij jou in de buurt.
  • Wil je zelf op een positieve manier ontdekken hoe jij je leven gezonder kunt maken? Doe dan onze online cursus “Schrijven naar een gezonder leven” In 4 leuke, grappige, positieve en leerzame sessies krijg je inzichten die jou gegarandeerd op weg helpen.