Hoe houden we het toch vol? Vrijwel voortdurend ontvangen onze hersenen prikkels. Karine heeft in deze blog 7 recepten voor je om stress te verminderen

De hele dag door zijn er prikkels voor onze geest. Reclame-uitingen, Netflix, WhatsApp, Spotify, de krant, telefoon, televisie, Facebook, Instagram…. Onze hersenen maken overuren.

En dat terwijl ons lichaam zich genetisch nog in de oertijd bevindt. We zijn niet gebouwd op Netflix, we zijn gebouwd op slapen, lopen, eten verzamelen en buiten zijn. Ons oerlichaam bevindt zich in een vreemde wereld en soms botst dat behoorlijk.

Dan zorgt dat voor stress. Soms ongemerkt, maar soms met niet te negeren signalen zoals slapeloosheid, hoofdpijn of een gespannen gevoel.

Dan moeten we terug. Terug naar de aarde, weg uit ons hoofd. Elke dokter zou bij stresssignalen meteen een Aards recept moeten uitschrijven. Maar dat kun je zelf ook. Dit zijn 7 aardse recepten om stress te verminderen:

  1. Een recept voor dagelijks wandelen in een bos, park, langs de zee of in de duinen. De aarde onder je voeten voelen, luisteren naar de vogels en kijken naar het groen.
  2. Een recept voor zelf koken, met verse producten. Tomaten snijden, groene kruiden hakken, in de pan roeren, aandachtig proeven en eten.
  3. Een recept voor een (moes)tuin. Zaaien, planten, wieden, oogsten.
  4. Een recept voor een goed boek, dat je bij de kladden grijpt en waarin je alleen maar wilt doorlezen.
  5. Een recept voor lijfelijkheid. Een massage, een warm bad, vrijen, yoga, de sauna.
  6. Een recept voor slapen. Een donkere kamer, een lekker bed, schoon beddengoed, een raam open voor de frisse lucht.
  7. Een recept voor stilte. Je telefoon op vliegtuigstand, de beeldschermen uit, mediteren of gewoon: niks.

Deze 7 recepten werken direct op stress. Ze hebben geen bijwerkingen, of hooguit positieve bijwerkingen zoals een goed humeur en meer energie. Hallo aarde. Dag stress!

Karine

Karine is redacteur bij PuurGezond. Ze schreef de boeken "PuurGezond Slank in 8 stappen" en "Eet meer. Lekker in je vel met PuurGezond". Samen met internist Hanno Pijl schreef ze zelfhulpboeken over overgewicht,  diabetes en hart- en vaatziekten. Karine houdt enorm van schrijven, van de duinen en van nieuwe ideeën bedenken.

Wil je ook wat minder stress rondom de maaltijd? Koop onze download "mindful eten" in de webwinkel.