Dikbuikige knol met zoete smaak: koolraap

Decennia geleden zat de koolraap in het verdomhoekje en was alleen voedsel voor armelui. Wat zonde… Oké, deze groente moet het niet van zijn uiterlijk hebben, maar de binnenkant en natuurlijk de smaak zijn super!

Citroen van het noorden
De koolraap behoort tot de familie van de kool, maar groeit in tegenstelling tot andere koolsoorten, onder de grond. Toch is de schil vaak 2-kleurig, omdat ie nogal eens half boven de grond uitgroeit. Rauw is de binnenkant zachtgeel van kleur die na bereiding prachtig geel-oranje wordt. De knol zit vol vitamines, vooral veel vitamine C. Daarom kennen sommige mensen de koopraap ook als de “citroen van het noorden”. De smaak is zacht, zoet en bijzonder aromatisch. Koolraap kun je trouwens op een koele plaats, bij ca. 12-15 °C enkele weken tot wel 1 maand bewaren.

In de keuken
Snij de knollen eerst in plakken. Schil vervolgens de plakken en snij die in blokjes. Met de blokjes kun je vervolgens aan de slag. Kook ze bijvoorbeeld in weinig water in circa 20 minuten gaar. Breng de groente na het afgieten op smaak. Bijvoorbeeld met nootmuskaat en een klein klontje boter. Of pureer de blokjes met wat room en/of geraspte pittige kaas. Of maak er stamppot rauwe andijvie mee waarbij je koolraap in plaats van aardappelen gebruikt of een lekkere winterse soep.

Dunne zwarte strepen?
Soms kun je in de koolraap een draadworm tegenkomen. Je ontdekt dat als je de knol opensnijdt: je ziet dan dunne, zwarte strepen in de groente. Gooi de koolraap dan niet weg, snij de strepen er gewoon uit.