image-12289

Slaap is ontzettend belangrijk. Een goede nachtrust draagt bij aan een goede weerstand en de groei. Zo kun je je kind daarbij helpen.

Biologische klok

Misschien merk je het zelf ook wel als je na een korte nacht toch weer om 6 uur wakker wordt. Of als de klok een uur verzet wordt en je ineens een uur later of juist eerder uit bed moet dan je gewend bent. Je biologische klok zorgt ervoor dat je altijd ongeveer op dezelfde tijd wakker wordt en in slaap valt. Je biologische klok tikt namelijk gewoon door op het oude en vertrouwde ritme. Dit kan soms flink je uitslaap-intenties in de war schoppen. Voor je kind is dit niet anders. Laat ze daarom van kleins af aan al aan een vast ritme wennen.

Gezond slaapritme

Een goed en vast ritme is misschien wel het allerbelangrijkst. Door je kind van kleins af aan al een vast slaap- en waakritme aan te leren, zal het beter slapen en overdag meer energie hebben. Die goede nachtrust is onmisbaar voor een goede weerstand en om goed te kunnen groeien. Breng je kind elke dag rond dezelfde tijd naar bed. Maak je kind ook altijd rond dezelfde tijd wakker. Ook in het weekend!

Vierkante ogen

Dat kinderen niet écht vierkante ogen kijken van de tv, weten we wel. Maar het kan wel flink hun nachtrust in de war schoppen. Als je je kind vlak voor het slapen nog tv laat kijken of een spelletje op de tablet laat spelen dan is dat zwaar werk voor de hersenen. Het felle licht en de grote hoeveelheid prikkels zorgen ervoor dat de hersenen van je kind op volle toeren draaien. Stop jij je kind daarna in bed, dan is het logisch dat het kind niet meteen de slaap kan vatten. Die hersenen zijn namelijk nog druk bezig alle indrukken te verwerken en denken nog lang niet aan lekker gaan slapen.

Voorlezen is een goed idee!

Beter is het je kind signalen te geven dat het tijd is om naar bed te gaan. Dat begint natuurlijk al met zeggen dat het bijna bedtijd is. En dan tandenpoetsen, naar het toilet gaan, een fijne pyjama aandoen en in bed gaan liggen. Een verhaaltje vertellen of voorlezen draagt bij aan dit proces. De overgang van de dag naar de nacht is namelijk een stuk duidelijker als er een paar vaste gewoontes aan voorafgaan. Je kind en zijn hersenen komen zo tot rust en gaan een goede nachtrust tegemoet.

Lig je goed?

Zorg ervoor dat je kind een goed bed heeft en comfortabel ligt. Als we zelf niet lekker liggen, slapen we toch ook minder lekker. Voor je kind is dat niet anders. Let ook op een prettige temperatuur. Niet te warm en niet te koud. Eventueel het raam op een kiertje voor voldoende frisse lucht gedurende de nacht. Een knuffel is ook altijd fijn, maar het hele bed vol knuffels is weer net wat teveel van het goede. Ieder kind heeft andere voorkeuren. Kijk daarom goed naar waar jouw kind beter van slaapt.

Slaap lekker

Een kusje op het bolletje en dan zachtjes weer naar beneden. Zelf nog even tv kijken en tijdens de reclame bekijk je wat op je telefoon. Maar wat voor je kind geldt, geldt natuurlijk ook voor jou. Pak lekker een boek en laat je hersenen bijkomen van de dag. En dan, hup naar bed. Slaap lekker!

Meer weten over hoe je de weerstand kunt bevorderen? Download dan nu de PuurGezond cursus Werken aan je weerstand, te koop in de webshop voor €9,50.