bord met blokjes kaas

Als je last heb van lactose kun je niet alle soorten kaas eten, maar de meeste soorten wel.

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose is het suiker dat van nature in melk en andere zuivelproducten zit. Een ander woord voor lactose is melksuiker. Om lactose te kunnen verteren is het enzym lactase nodig, dat in de dunne darmwand wordt aangemaakt. Bijna alle baby’s maken bij de geboorte voldoende lactase aan om lactose goed te kunnen verteren. Maar bij ruim 80 procent van de wereldbevolking neemt de productie van het enzym lactase na het derde levensjaar geleidelijk af. Daardoor wordt de kans groter dat iemand op latere leeftijd lactose niet meer goed kan verteren. In Nederland is naar schatting 10 procent van de bevolking intolerant voor lactose. Bij hen maken de darmen dus geen of onvoldoende lactase aan. Hierdoor kan het melksuiker lactose niet of niet goed verteerd worden, wat vervelende klachten kan geven als een opgeblazen gevoel of winderigheid na het eten of drinken van zuivelproducten. 

Waar zit lactose in?

Lactose komt van nature voor in moedermelk en dierlijke melksoorten zoals koemelk, schapenmelk, geitenmelk en paardenmelk. In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit minder lactose. Zure melkproducten geven daarom vaak minder klachten dan zoete melkproducten. Maar let op: lactose kan ook zitten in andere producten dan zuivel. Fabrikanten gebruiken melkpoeders of melkbestanddelen ook in bijvoorbeeld chocolade, soep, worst, sausjes en snoep. Let bij verpakte voedingsmiddelen daarom op de ingrediëntendeclaratie. 

Hoe zit het met lactose en kaas?

Ook in producten waarin dierlijke melksoorten zijn verwerkt, kan lactose voorkomen, zoals kaas. Maar de hoeveelheid lactose wisselt per kaassoort. Halfharde en harde Nederlandse (boeren) kazen bevatten slechts sporen lactose. Deze hoeveelheden zijn zo klein, dan mensen met lactose-intolerantie deze kaas meestal gewoon verdragen. Het is zelfs slim om (rauwmelkse) halfharde of harde kaas te eten, omdat je zo onder andere calcium binnenkrijgt. Goed om te weten: tijdens het rijpen neemt het lactosegehalte af. Oudere kaas bevat dus minder lactose dan jonge kaas. Rauwmelkse zachte kazen, zoals boeren brie en boeren camembert bevatten wel (meer) lactose. Deze kazen kunnen dus wel klachten geven.

 

Wil je meer weten over de PuurGezond kijk op eten? Lees onze bestseller "Eet Meer!" lekker in je vel met PuurGezond. Het boek bevat veel uitleg en recepten. 
Het is te koop in onze webshop voor € 21,-