Is chiazaad een “superfood”?

Chiazaden bevatten veel goede voedingsstoffen en worden wel eens “superfood” genoemd. Maar wat is chiazaad nou eigenlijk?


Wat is nu eigenlijk chiazaad?
Chiazaad is een zaad afkomstig van een kruidachtige plant die behoort tot de mint familie. Er bestaat wit en zwart chiazaad, waarbij de zwarte variant iets bitterder is. De zaden kunnen onder andere verwerkt worden in brood, salades, pap, yoghurt en smoothies.

Wat maakt chiazaad zo super?
Chiazaden lijken een geweldige bron te zijn van omega-3 vetzuren. Daarnaast bevat het zaad verhoudingsgewijs veel eiwitten, vezels en een grote hoeveelheid aan vitaminen en mineralen. Daardoor lees en hoor je ook overal kreten en claims als: ‘helpt bij het bestrijden van overgewicht’, ‘verlaagt bloeddruk en cholesterolgehalte’ en ‘houdt bloedsuiker onder controle’. Echter is er nog onvoldoende bewijs beschikbaar om deze claims te ondersteunen. 
Maar een superfood... nee. Van één product wordt je natuurlijk niet gezond! Bovendien moet je wel heel veel chiazaden eten willen de voedingsstoffen enigszins zoden aan de dijk zetten. Eén eetlepel die je verwerkt in je salade of muesli, bevat maar weinig van al die stoffen. Wel bevatten de zaden in een kleine hoeveelheid veel ALA omega 3 vetzuren. Toch moet je nog zeker 2 tot 3 eetlepels (van 5 gram) op een dag nemen om de aanbeveling van ALA omega 3 vetzuren te halen. De meeste Nederlanders halen deze aanbeveling niet, dus een beetje extra omega 3 is helemaal niet gek!

Door te eten volgens de PuurGezond methode weet je zeker dat je altijd voldoende vezels binnenkrijgt. Weten hoe je dat doet? Lees dan ons boek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond". Te koop in de webshop voor € 21,-.