image-3946

De bacterie “Bacillus cereus” kan een voedselvergiftiging (Reheated Rice Syndrome) veroorzaken. Als je met deze bacterie besmet bent, moet je braken of krijg je diarree. Gelukkig zijn de klachten vaak snel weer weg.

Er is op Tiktok best wat opschudding over het zogenoemde Reheated Rice Syndrome, een voedselvergiftiging die je zou krijgen van het opwarrnen van rijst. Dat die kans bestaat is zeker. maar dat je er door aan gaat is niet het geval.
Net als bij andere voedselvergiftigingen onstaat deze vergiftiging door het niet juist behandelen van restjes. De bacterie Bacillus cereus kan groeien bij kamertemperatuur maar ook bij een koelkasttemperatuur, maar groeit sneller bij 7 graden dan bij 4 graden Celcius. Daarom is het belangrijk restjes snel af te koelen tot 4 graden Celcius. Zet de koelkast dus ook goed koud. Bewaar verder restjes niet langer dan 2 -3 dagen in de koelkast en verhit het door en door voordat je het opeet. De Bacillus cereus kan namelijk niet tegen verhitten.