Verrassende feiten over mandarijnen

De appeltjes van oranje liggen weer te pronken in de schappen. Lekker als tussendoortje, in een toetje of door een salade. Hier een paar feitjes over mandarijnen die je misschien nog niet wist.

Oorsprong van de mandarijn.

De mandarijn komt oorspronkelijk uit China. In de tijd van de Romeinen werden ze door handelaren naar Italië meegenomen. De vruchten waren een symbool van voorspoed en luxe. Een variant van de mandarijn, de clementine, wordt tegenwoordig het meest gegeten in Nederland. De vrucht bevat geen pitjes, heeft een zoete smaak en een fijne dunne schil.

Vruchten van ver

Mandarijnen zijn het hele jaar door te koop, maar ze zijn vooral tussen oktober en februari erg lekker en volop verkrijgbaar. Deze vrolijke vrucht is echter niet van eigen bodem. Ze worden vooral gekweekt in warme landen zoals Spanje, Griekenland, Marokko, Mexico en Brazilië. Daar hebben ze een lekker warm klimaat waar deze vruchten lekker zoet kunnen worden. Ze worden vaak met boot of vrachtwagen naar Nederland getransporteerd, maar zijn dan alsnog een duurzame keuze.

Rijp of niet?

Weet je in de supermarkt niet zo goed welk netje je mee naar huis zal nemen? De vorige keer had je een paar heerlijke mandarijnen, maar de keer daarvoor had je een netje met droge, zure vruchten. Ze zien er allemaal hetzelfde uit, maar welke zijn lekker? Let er bij het kopen op of de schil glanst. Deze vruchten zijn behandeld tegen schimmel en zijn hierdoor beter houdbaar (bedenk wel dat er restjes van dit middel op de schil kunnen zitten). Let er ook op of de schil niet te los om de vrucht zit. Een losse schil betekent namelijk dat de vrucht erg rijp of droog is. Hierdoor kan deze sneller bederven en niet lekker smaken. Ook is het de moeite waard om kleine mandarijnen uit te zoeken, deze zijn vaak zoeter dan de grote mandarijnen die meer vocht bevatten.

Oranje door de zon?

In tegenstelling tot wat weel mensen denken, worden mandarijnen niet oranje door de rijping in de zon. De vruchten worden groen geplukt en onder de invloed van koude temperaturen tijdens het vervoer, worden ze oranje. Je bewaart ze dan ook het beste op een koele donkere plek zoals een kelder. Hier blijven ze ongeveer 10 dagen houdbaar.

Vitamine C bommetjes

Citrusvruchten zoals sinaasappel en mandarijnen zijn de beste bron om vitamine C binnen te krijgen, toch? Nou nee, dit klopt niet helemaal. Natuurlijk bevatten ze vitamine C, maar andere vruchten en groenten ook. Een kiwi bevat per 100 gram bijvoorbeeld 2 keer zo veel vitamine C als een mandarijn. Rauwe rode paprika of gekookte spruitjes bevatten per 100 gram zelfs 3 keer zoveel vitamine C. Om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen is het dus van belang om goed te variëren, dit doe je bijvoorbeeld heel gemakkelijk met een PuurGezond eetpatroon. 

Met of zonder draadjes?

Pulk jij eerst alle dunne witte sliertjes van de mandarijn of eet je 'm lekker op met sliert en al? In de schil en die slierten zitten ook belangrijke voedingsstoffen en vezels. Om van alle gezondheidseffecten van mandarijnen te profiteren, is het daarom geen slecht idee om af en toe de mandarijn met draadjes en al te verorberen. Al kan je de schil beter niet eten als deze niet biologisch geteeld is, dit in verband met het schimmelwerende middel dat op de schil wordt gespoten.

De aromatische schil

Dat de schil van andere citrusvruchten erg goed in een gerecht verwerkt kan worden, is al even bekend. Maar dat je de schil van de mandarijn evengoed kunt gebruiken, weten veel mensen niet. Zorg wel dat je de schil met een lichte hand raspt, deze is namelijk dunner dan bij een sinaasappel of een citroen. Ook lekker: droog de schillen goed, snijd in reepjes om er thee van te trekken. Kies voor een biologisch geteelde mandarijn of boen de schil goed schoon voordat je hem gebruikt in je eten of drinken. 

Vers of uit blik?

Soms heb je geen zin om alle mandarijnen te pellen voor bij een toetje of door een fruitsalade. Dan maar een blik kopen met partjes op sap, of niet? Het witte vruchtvlees van mandarijnen op blik wordt op industriële wijze verwijderd met loog. Dit is een middel waarin deze velletjes oplossen en verwijderd worden. Vervolgens worden de partjes op sap gezet. Dit is bijna altijd met extra suiker waardoor de houdbaarheid beter wordt. Niet echt PuurGezond dus. Het is beter om gewoon te kiezen voor de verse vruchten, ook als je dan even moet pellen en pulken.

Pellen

Als de schil erg strak aan de mandarijn vastzit, helpt het om de mandarijn rustig tussen de handen te rollen. Hierdoor komt de schil wat losser van de vrucht en is het pellen meteen een stuk makkelijker.

 

Meer weten over eten en je weerstand en er zelf mee aan de slag? Volg dan onze korte digitale cursus “Werken aan je weerstand!”. Nu voor € 9,50 te koop in de webshop.

Herfstrecepten