minder of helemaal geen brood

Steeds meer mensen laten brood staan of eten er veel minder van dan voorheen. Bijvoorbeeld als je koolhydraatarm eet of als je een glutenovergevoeligheid hebt. Ook bij PuurGezond adviseren we geen hele grote hoeveelheden brood. Op zich kan dat prima, maar je moet wel een aantal zaken goed in de gaten houden. </font">

    </font">
  • Jodium: 
  • </font">

</font">

In brood zit gejodeerd zout en jodium is belangrijk voor de werking van de schildklier. Onder invloed van jodium worden er schildklierhormonen aangemaakt. Deze hormonen zijn nodig voor de stofwisseling, groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel. Als je helemaal geen brood eet, is de kans op een tekort aan jodium groot. Gebruik dan in elk geval keukenzout dat verrijkt is met jodium: Jozozout. Jodium zit behalve in brood ook in eieren, zeewier, vette zeevis (makreel, zalm, haring) en witvis (kabeljauw en koolvis).

</font">

  • Vezels:

</font">

Volkorenbrood is het beste, dat weet iedereen. Dat komt vooral door de vezels die erin zitten. Dus als je het brood grotendeels weglaat, zorg dan dat je altijd een vezelrijke vervanger hebt. Vezels zorgen ervoor dat je niet zo snel honger hebt en ze dragen bij aan een goede stoelgang. Behalve uit brood haal je ook vezels uit groente, fruit, peulvruchten en andere volkorenproducten zoals havermout en zilvervliesrijst. Eet je volgens de PuurGezond piramide dan krijg je ruim voldoende vezels binnen.

</font">

 

</font">

 

</font">