Wat is kefir nu precies?

Kefir is een melkdrank. Het komt oorspronkelijk uit Kaukasus, een gebergte tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. Kefir kan gemaakt worden van elke soort melk: koemelk, geitenmelk of schapenmelk of melk van kokosnoten, rijst of soja. Aan deze (gepasteuriseerde) melk, worden gisten en melkzuurbacteriën in de vorm van kefirkorrels of -poeder toegevoegd.

Vervolgens moet de melk rijpen en gisten en vormt zich melkzuur, koolzuurgas en een heel klein beetje alcohol (±0,05%). Kefir heeft net als karnemelk een zure smaak, maar daarnaast is het ook prikkelend door het gevormde koolzuurgas en de alcohol. Hoe langer de melk rijpt en gist, hoe zuurder de drank wordt. Meestal laten ze de melk 24 uur rijpen en gisten.
Kefir is makkelijk zelf te maken en erg leuk om een keer te doen. Kefirkorrels en -poeder zijn onder andere online te koop, bijvoorbeeld bij kefir.nl.

Er bestaat overigens ook waterkefir. Zoals de naam al zegt, wordt dit drankje gemaakt met water in plaats van melk.