Zoet met rood-witte ringen: Chioggia biet

Deze prachtige biet staat in de Verenigde Staten ook bekend onder de naam “Candy Stripe Beet”. En dat candy in de naam heeft de biet te danken aan de iets zoetere smaak dan de gewone rode biet. Aan de buitenkant ziet de biet er niet erg anders uit dan rode biet, maar als je hem doorsnijdt zie je prachtige rood-witte ringen.

Prachtige kleurschakering in salade
Choggia biet is vooral geschikt om rauw te verwerken in bijvoorbeeld een salade. Want juist door dat rauw verwerken, komt de prachtige kleurschakering helemaal tot zijn recht. Dan wordt namelijk de kleur behouden. Snij van de bietjes bijvoorbeeld heel dunne plakjes en serveer als een bietencarpaccio. Of snij de bieten in smalle reepjes (julienne) of blokjes (bruinoise) voor een bietensalade met spinazie en geitenkaas of door een haringsalade.

Kook of rooster je choggia bieten dan kan de kleur verloren gaan. Door de bieten in de schil te koken ga je dat weer tegen. Kook ze dan ongeveer 25 minuten (afhankelijk van de grootte) en schil ze daarna.

De naam Chioggia verwijst overigens naar het plaatsje Chioggia in Italië, waar het ras in de 19<sup">de</sup"> eeuw is geïntroduceerd in de keuken.

Herfstrecepten