Gieser Wildeman

Gieser Wildeman: mooie stoofpeer van Hollandse bodem

Hoe komt het toch dat perenrassen de prachtigste namen hebben? Conference, Doyenne du Comice of Gieser Wildeman. Die laatste is een mooie stoofpeer van Hollandse bodem. Nu volop verkrijgbaar!

Stoofperen zijn echt ‘slow food’ en gemakkelijk te bereiden. Laat je hele huis lekker ruiken!

Lees meer
Een vriendin vertelde laatst dat de balsamicoazijn die ik heb geen echte balsamicoazijn is. Hoe kan dat nu?

Een vriendin vertelde laatst dat de balsamicoazijn die ik heb geen echte balsamicoazijn is. Hoe kan dat nu?

De ene balsamicoazijn is de andere niet. Er zijn soorten die gewoon in een fabriek worden gemaakt van natuurazijn die gezoet, ingedikt en gekleurd wordt met karamel. De fles en het etiket van die soorten kunnen je in de supermarkt wel heel erg verleiden. Maar de echt balsamicoazijn herken je aan de...

Lees meer
Puurgezond top 2017

Wat zijn de meest bezochte pagina’s op de website PuurGezond in 2017?

Wat leuk dat jullie ook dit jaar weer zo massaal onze website bezochten. In 2017 werd namelijk 2,7 miljoen keer een pagina van PuurGezond bekeken. Natuurlijk waren er echte favorieten. En sommige pagina’s zijn geen verrassing want die zijn elk jaar favoriet. Maar de top 10 ziet er dit jaar toch wat...

Lees meer
Gedroogde Goji bessen

Goji bessen, lekker alternatief voor rozijnen

Wil je in de muesli wel eens iets anders dan rozijnen? Of eet je graag noten in combinatie met gedroogd fruit? Kies dan eens voor gedroogde Goji bessen. Deze rode bessen bevatten veel antioxdanten. 

In China worden ze ook wel smiley berries genoemd, omdat ze een gunstig effect op het humeur zouden...

Lees meer
Krijg je met PuurGezond genoeg jodium binnen?

Krijg je, als je de PuurGezond dagmenu’s volgt, wel genoeg jodium binnen? De dagmenu’s bevatten immers weinig brood.

Goede vraag. Brood is inderdaad een belangrijke bron van het mineraal jodium in onze voeding omdat bakkers gejodeerd zout gebruiken bij het bakken van brood (het zogenoemde bakkerszout).

Lees meer

Witlof: lekker Hollands

Lekker lang houdbaar, Hollands, ook verkrijgbaar in najaar en winter, zeer veelzijdig en helemaal niet duur: witlof is een supergroente! Perfect voor een winterse rauwkost met mandarijn en appel. Of natuurlijk uit de oven met ham en kaas. Of maak deze lekkere gekarameliseerde witlof.

Lees meer
welke groenten zijn verkrijgbaar in november en december

Welke groenten zijn goed verkrijgbaar in november en december?

Welke groenten zijn goed verkrijgbaar in november en december?

biet

bloemkool

boerenkool

champignons

Chinese kool

groene kool

koolraap

kropsla

pastinaak

pompoen

prei

raap

rammenas

rode kool

savooiekool

schorseneren

selderij

spruitje

uien

veldsla

venkel

witlof

witte kool...

Lees meer
Amandelmeel

Amandelmeel: prima alternatief voor tarwemeel

Vind je het leuk om te experimenteren in de keuken? Kies dan eens voor amandelmeel tijdens het bakken. Dit meel van gemalen amandelen geeft je baksels een heerlijke spijsachtige smaak en bevat gezonde vetten.

Amandelmeel bevat in tegenstelling tot tarwemeel geen gluten, dat normaal voor...

Lees meer
maken koolhydraten dik?

Maken koolhydraten dik?

Te veel energie maakt dik. Dat is het uitgangspunt van elk afslankdieet. Maar zo eenvoudig is het niet helemaal. Er zijn dieten waarbij de nadruk meer ligt op het eten van eiwit en op het beperken van koolhydraten. Er zijn aanwijzingen dat een eiwitrijk dieet gunstiger is als je wilt afvallen. De...

Lees meer
Boerenkool

Boerenkool of krullenkool volgens de Fransen

“Krullenkool” (chou frisée), zo noemen de Fransen deze diepgroene kool toepasselijk. Boerenkool is op z’n lekkerst als de nachtvorst is geweest.

Overbekend als stamppot met rookworst, maar je kunt boerenkool ook roerbakken met ui en chorizo, verwerken in soep of in een ovenschotel met...

Lees meer
Prei

Prei: pittig en goedkoop

Familie van de ui en dat proef je. Een lekker pittige groente, die goedkoop is, in Nederland wordt geteeld en het hele jaar door verkrijgbaar is. Wat wil je nog meer? Nu is de stevige, blauwgroene winterprei in de winkel. Gebruik prei in een soep, in een hartige taart, in een preistamppot met...

Lees meer
Pompoenpitten

No waste: kun je pompoenpitten ook zelf roosteren?

Het is een flinke klus, maar het kan. Week de ongepelde pitten eerst gedurende 8 uur in zout water. Droog ze daarna goed en leg ze op bakpapier op een bakblik. Zorg dat de pitten vrij verdeeld liggen, dus niet op elkaar. Verwarm de oven voor op 100 – 120° C en rooster de pitten vervolgens 45...

Lees meer
wite bonen

Witte bonen

Je kent vast wel witte bonen, al is het van de witte bonen in tomatensaus! Witte bonen behoren net als bruine bonen, kidneybonen en linzen tot de peulvruchten. En wekelijks een portie peulvruchten hoort bij een PuurGezond eetpatroon.

Je kunt witte bonen kopen in veel verschillende groottes. Van...

Lees meer
Zwanger noten

Mag je noten eten als je zwanger bent of borstvoeding geeft?

Dat mag zeker. Sterker nog, de Gezondheidsraad adviseert om het dagelijks te doen. Als je zwanger bent, is het advies om iedere dag 25 gram noten te eten. Als je borstvoeding geeft, heb je zelfs 50 gram noten per dag nodig.
Noten leveren belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine E, calcium en...

Lees meer
Pistachenoten

Pistachenoten

 

 

Lees meer