Appelstroop

Zit er veel ijzer in appelstroop?

Dat hangt van het soort stroop af. Appelstropen uit puur fruit bevatten nauwelijks ijzer. Dat komt doordat in appels nagenoeg geen ijzer zit.
Met rinse appelstroop krijg je meestal wel ijzer binnen. Aan rinse appelstroop is namelijk een ‘smaakmaker’ toegevoegd die het echt zure van appelstroop...

Lees meer
Zoet beleg

Video: zo beleg je je brood met zoet broodbeleg

Het meeste zoete broodbeleg bestaat uit niet meer dan suiker. Gelukkig kun je je brood ook op een gezondere manier zoet beleggen. We laten je graag zien hóe! 

Als je het filmpje bekijkt op YouTube, klik dan even op de knop "Abonneren" onder de video. Dan ben je direct op de hoogte van nieuwe...

Lees meer

Bonenpuree

Wat kun je je kinderen nog met goed fatsoen op hun boterham meegeven?’ verzuchtte laatst een vriendin. Vleeswaren waren zojuist tot ‘de nieuwe sigaretten’ verklaard. Jam? Pure suiker. Hagelslag idem dito. Kaas is vet. Smeerkaas is plastic. Pindakaas dan? Maar die met 30% minder vet bevat 451% meer...

Lees meer

Pinda- of notenbrood

Zijn ze niet leuk én lekker, deze boterhammen met pindakaas, banaan en pinda’s?
Natuurlijk kun je ze ook maken met andere notenspreads. Voor de kinderen met grote eetlust, maak je een dubbele boterham met notenspread en banaan. Zo kan je kind er weer even tegen.

Lees meer

Video: hoe maak je sandwichspread?

Zelfgemaakte sandwichspread. Heerlijk puur en lekker fris! Eet het op brood of toast en je hebt als vanzelf weer wat groenten binnen.

Als je het filmpje bekijkt op YouTube, klik dan even op de knop “Abonneren” onder de video. Dan ben je direct op de hoogte van nieuwe video’s die verschijnen!

Lees meer
Shopping Honey uit bijeenkasten in Rotterdam

Shopping Honey uit bijeenkasten in Rotterdam

Bijzonder: op het dak van het Alexandrium Shopping Center in Rotterdam staan bijenkasten. De bijen doen het goed op het dak, dat met sedum (bloeiende vetplantjes) is begroeid. De honing van de bijen wordt onder de naam “Shopping Honey” verkocht in het winkelcentrum, in de winkel Nokke.

Lees meer

Insectenspread wint Bachelor’s Award Voedingscentrum

Studenten Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool sleepten dit jaar de studentenprijs voor innovatieve voeding van het Voedingscentrum in de wacht. Volgens de jury is hun spread met meelwormenpoeder een duurzaam alternatief voor vleesbeleg.

Hun idee “BUG’A’SPREAD” is een duurzaam...

Lees meer

Ik hou niet van boter op mijn brood. Loop ik nu kans op tekorten?

Roomboter bevat van nature vitamine A en D. Vitamine A zit ook in groenten en fruit (als voorloper, in de vorm van bètacaroteen). Als je genoeg groenten en fruit eet, zul je niet snel een tekort aan vitamine A hebben. Vitamine D vraagt wat meer aandacht. Kies daarom vooral voor volle...

Lees meer
Plantaardig beleg

Plantaardig beleg

Een bruine boterham met kaas of een broodje met ham? Belegsoorten van plantaardige oorsprong zijn meer duurzaam. Voor één kilo vlees is wel drie tot zeven kilo veevoer nodig. En voor een kilo kaas is maar liefst tien liter melk nodig.

Kies daarom (ook) voor andere belegsoorten zoals sandwichspread,...

Lees meer
Zeemansboter

Zeemansboter: Pindakaas uit Rotterdam

Hou je van echte en pure pindakaas? Probeer dan eens Zeemansboter pindakaas. Het is gemaakt van 99,8% biologische pinda’s en een beetje zeezout. Heerlijk! Kijk op de website van Zeemansboter voor de verkooppunten. Op die website staan trouwens ook wat recepten met pindakaas. Genieten!

Lees meer
Wat zijn goede belegsoorten voor mijn kinderen van 1 en drie? En als ik voor vleeswaren kies, wat heeft dan de voorkeur?

Wat zijn goede belegsoorten voor mijn kinderen van 1 en drie? En als ik voor vleeswaren kies, wat heeft dan de voorkeur?

Je kunt heel “standaard” kiezen voor pindakaas, notenspread, honing, (zelfgemaakte) jam, boerenkaas, en vleeswaren zoals casselerrib, ham en kipfilet.
Maar je kinderen smullen vast ook van een gekookt ei, eiersalade of omeletje op het brood. Verder zijn plakjes aardbeien of banaan lekker en hummus.

Lees meer
Sapcentrifuge

Zo maak je crackers uit de sapcentrifuge

Van groentebouillon tot crackers en spread. Als je van groenten of fruit sapjes maakt, kun je de pulp die achterblijft in de pers nog prima gebruiken.

Lees meer