bewaren zonder plastic

No waste: Bee's Wrap, bewaren zonder plastic

Heb jij ook zo genoeg van al die plastic verpakkingsmaterialen? Wij ondertussen wel. Op onze zoektocht naar hoe je dan wel handig je restjes in de koelkast kunt afdekken, zagen we de Bee’s Wrap.

Wat een uitvinding! Bee's Wraps zijn stevige vellen gemaakt van biologische katoen met bijenwas,...

Lees meer
Bouillon

No waste: kleine porties bouillon in de vriezer

 

Heb je zelf bouillon getrokken, van een kipkarkas of van verse groenten? En wat over? Vries dan (ook) enkele kleine porties in, bijvoorbeeld in ijsblokhouders. Zo heb je altijd een snelle smaakmaker bij de hand om jus en saus net een beetje extra te geven.

 

Lees meer
Verse kruiden

Hoe kan ik verse kruiden goed bewaren?

Je kunt verse groene kruiden lang bewaren door ze in een vel keukenpapier te rollen en het keukenpapier licht vochtig te maken. Bewaar de kruiden met het keukenpapier in een afgesloten plastic zak in de koelkast. Een bosje blijft zo wel 2 weken goed!

 

Lees meer
Bewaren in de vriezer

No waste: orde in je vriezer

Wie af en toe z’n vriezer ontdooit, komt vast wel eens producten of gerechten tegen die eigenlijk te lang bewaard zijn. Zonde, want nu kun je ze alsnog weggooien en was je vriezer meer een stroomvretende afvalbak dan een handig bewaarmiddel.
Plak labels op je bewaarbakjes waarop duidelijk staat wat...

Lees meer
Koop op maat

No waste: koop op maat!

Van al het voedsel dat we kopen, gooien we uiteindelijk ongeveer 10% onnodig weg. Denk aan bedorven groente en fruit, oud brood, zuivel over de datum, verschrompelde en uitgelopen aardappels. Zonde van het geld én zonde voor het milieu. Doe daarom je inkopen op maat met deze tips: 

  • Maak altijd een...
Lees meer
Spaghetti bolognese

Waarom is mijn pastamaaltijd altijd ‘papperig’ als het uit de vriezer komt?

Als je regelmatig een (pasta)maaltijd invriest, herken je wel dat het na opwarmen meestal minder lekker smaakt dan toen je het de eerste keer at. Dat komt vooral doordat invriezen de structuur van eten beschadigt. Eten bestaat meestal voor een groot deel uit water. Tijdens het invriezen zetten de...

Lees meer
No waste

Video: No waste

 

Bij PuurGezond heeft 2017 het thema “No Waste”. Want we kunnen met z’n allen best wat minder verspillen. In deze video van Milieu Centraal zie je waarom slim kopen, slim koken en slim bewaren belangrijk zijn.

 

Lees meer
Karine Hoenderdos

No waste!

De cijfers zijn schokkend. Een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt verspild! Weggegooid, bijvoorbeeld omdat niemand aan tafel meer trek heeft, omdat het over de datum is, omdat het bijvangst is of door slordigheid.

Het is absurd. Zeker als je bedenkt dat er nog steeds...

Lees meer
Hoe maak je pizzakruiden

Hoe maak je pizzakruiden?

Als je zelf pizza maakt, neem je natuurlijk geen genoegen met een kant-en-klaar potje pizzakruiden. Dat kun je ook heel gemakkelijk zelf maken. En zonder zout. Want dat zit vaak in de mix die je in de supermarkt koopt.

Lees meer
Mary Stottelaar

Terug naar suiker

Ik haalde laatst mijn laatste fles zelfgemaakte vlierbloesemsiroop uit de kelderkast. Het was zo’n prachtige beugelfles van 1 liter, bewaard voor speciale gelegenheden. En omdat de vlier in mijn tuin bijna op bloeien stond, vond ik dat de tijd aangebroken was dit laatste restje van vorige zomer op...

Lees meer
Kan bloem bederven?

Kan bloem bederven?

Jazeker! Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.
Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek. Zo voorkom je dat de bloem door melkzuurbacteriën zuur wordt of...

Lees meer
Instock cooking: nooit meer restjes over

Instock cooking: nooit meer restjes over

In 2014 begonnen 3 gepassioneerde mensen een heel bijzonder restaurant in Amsterdam: Instock (er komt er ook een in Den Haag). In dit restaurant zetten de koks op een positieve manier en letterlijk voedselverspilling op de kaart. Er wordt namelijk gekookt met producten van Albert Heijn die prima...

Lees meer