Oven

Het verschil zit in de manier van verwarmen. Bij een heteluchtoven blaast een ventilator hete lucht de oven rond. Hierdoor is de temperatuur in de oven overal gelijk. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld een hele kip in de oven wilt braden of wanneer je gerechten onder elkaar in de oven verwarmt of bereidt. Alle gerechten krijgen zo evenveel warmte.

Als je meerdere gerechten onder elkaar zou willen bereiden of verwarmen in een gewone oven, krijgt niet iedere verdieping evenveel warmte. Dat is afhankelijk van de boven- of onderwarmte die je aanzet. Voor meerdere gerechten onder elkaar is de gewone oven dus minder geschikt. “Plaatselijke warmte” kan wel heel handig zijn. Bij een vochtige hartige taart, pizzabodems of het laten rijzen van brood is onderwarmte handig. En zet juist de bovenwarmte aan als je wilt gratineren.

Een cake bakken kan zowel in de heteluchtoven als in de gewone oven. Houd er wel rekening mee dat je bij een heteluchtoven genoeg hebt aan een temperatuur die 10% lager ligt. Als je 200 ˚C nodig hebt bij een gewone oven, is 180 ˚C dus voldoende bij een heteluchtoven.