Kleuter eet

Vraag: Mijn dochter van 2 krijgt op het kinderdagverblijf een warme maaltijd in plaat van volkorenbrood. Maar is de daar geserveerde maaltijd wel gezonder dan een bruine boterham?

In principe is het zo dat het voor de gezondheid niet uitmaakt of er ’s middags of ’s avonds warm wordt gegeten. Het kan voor ouders handig zijn dat ze ’s avonds, als het wat later is na een lange dag werken, voor hun dreumes een boterham kunnen smeren.

Het is echter wel belangrijk, zeker bij kleine kinderen, dat de maaltijden snel gekoeld en goed bewaard worden. Dat betekent dat de maaltijden, als ze klaar zijn, snel gekoeld moeten worden door een schaal of bakje met het eten bijvoorbeeld in (ijs)water te zetten. Als alles afgekoeld is, is het belangrijk om snel in te vriezen. Zo krijgen bacteriën de minste kans. Als ik je verhaal zo lees, betwijfel ik of het koelen snel genoeg gebeurt en of het vervoer gekoeld plaatsvindt. Vervolgens is het belangrijk om het eten door en door te verhitten. Dit kan zowel in een magnetron als in een pan. Nogmaals opwarmen, bijvoorbeeld een dag later, is vanwege de bacteriën die zich in de tussentijd kunnen vermenigvuldigen, niet het advies.

Meer over het klaarmaken en bewaren van kindervoeding lees je hier.

Op zich is het wel goed dat de maaltijden zoutloos en mild gekruid zijn. Nederlanders krijgen teveel zout binnen en eten bevat van nature al voldoende zout. Geadviseerd wordt om kinderen geen extra zout te geven, in ieder geval niet tot het 12 maanden oud is, maar het liefst zo lang mogelijk. Het kan even wennen zijn voor de kinderen om maaltijden te eten waarin minder zout verwerkt is dan thuis.

Wat betreft de vegetarische voedingen is het raadzaam om te kiezen voor vleesvervangers die ook ijzer bevatten. Denk maar aan ei, tahoe, peulvruchten of aan kant-en-klare vleesvervanger.

Als je twijfelt of je kind voldoende vezels binnenkrijgt op de dag dat het naar de opvang gaat, kun je bij de broodmaaltijd ’s avonds iets van fruit of groenten geven. Snoeptomaatjes bijvoorbeeld.

Kortom, met wat aanpassingen kan de warme maaltijd net zo gezond zijn als een bruine boterham.