Is glutenvrij eten gezonder?

Al jaren lijken steeds meer mensen gluten te vermijden. Logisch en pure noodzaak als je een bewezen glutenintolerantie hebt. Maar is glutenvrij eten ook gezonder als je er geen stevige medische reden voor hebt?

Gluten lijkt heel wat medische ellende te veroorzaken. Als je alle websites en artikelen moet geloven dan leidt het behalve tot darmproblemen, ook tot obesitas en diabetes. Gluten zou het immuunsysteem verzwakken, opname van vitamines en mineralen uit onze voeding bemoeilijken, groeiachterstand veroorzaken, bijdragen aan huidklachten, chronische vermoeidheid en depressies en een verhoogd risico geven op onvruchtbaarheid. Voor al deze beweringen bestaat echter geen enkel wetenschappelijk bewijs. Het lichaam van de meeste mensen heeft geen enkel probleem met gluten. Sterker nog: glutenvrij eten is zeker niet gezonder. 

Gevaar van glutenvrij: eenzijdig eetpatroon

Granen en tarwe zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks voedsel. In een glutenvrij dieet ontbreken de (graan)producten. En die leveren veel vezels, ijzer, vitamine B1, jodium en foliumzuur. Zonder aanvullende maatregelen, kan glutenvrij eten al snel leiden tot een te eenzijdig eetpatroon.
De industrie volgt onze eethypes natuurlijk op de voet en pikt handig een graantje mee van de ontstane glutenonrust. Zo is het assortiment aan glutenvrije producten de laatste jaren flink uitgedijd. Denk hierbij aan glutenvrije bakmixen en pasta, maar ook aan glutenvrije bouillonblokjes, soepen, sauzen, snoep. Lekker handig denk je misschien. Maar helaas moet er aan deze producten behoorlijk geknutseld worden, om ze net zo lekker en luchtig te maken als de reguliere producten. We zijn bij PuurGezond al geen fan van geknutselde producten maar een groot aantal van deze special glutenvrije producten bevat zelfs nog méér suiker, zout en vet. Niet de gluten maar die ongezonde geknutselde voedingsmiddelen zorgen juist voor een hoger risico op bijvoorbeeld een verminderde weerstand, obesitas, diabetes en hart- en vaatproblemen.

En als je allergisch bent voor gluten?

Dat is een ander verhaal. Bij mensen die echt lijden aan coeliakie of glutenintolerantie kunnen de darmen ernstige schade oplopen van het kleinste broodkruimeltje. Glutenvrij eten is dan pure noodzaak. En een enorme uitdaging. Een glutenvrij dieet duurt namelijk levenslang. En je moet er altijd scherp op zijn, want gluten kun je tegenkomen op de gekste plekken. In tandpasta, bier en ketjap bijvoorbeeld. Voor mensen die vanwege een medische noodzaak glutenvrij moeten eten, zijn al die glutenvrije producten best handig. Het geeft simpelweg meer mogelijkheden en minder gepuzzel. Daarnaast is een PuurGezonde voeding een goed uitgangspunt. Natuurlijk met extra aandacht voor de gluten bevattende producten. Schakel zeker een gespecialiseerde diëtist in om je voeding door te spreken. 

Heb je geen medische reden om gluten te vermijden?

Doe dat dan ook niet, maar zorg goed voor je lijf door te kiezen voor een PuurGezonde voeding, met veel variatie en een voorkeur voor volkoren. De achtergronden van PuurGezond eten lees je in ons boek Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond. Te koop voor € 21,- in onze webwinkel.